hits

Krogsveen dømt for brudd på god meglerskikk og kompensasjon på 55.000 kr.

Jeg har hatt en lengre tvist gående med Krogsveen etter en budrunde. Jeg fikk bekreftelse akseptert bud, men Krogsveen hevdet det ikke var noen avtale. Nylig ble dommen offentliggjort; Krogsveen handlet i brudd med god meglerskikk og kompensasjon på 55.000 ble opprettholdt.

 

Bakgrunn:

Reklamasjonsnemda er bransjens egne personer som bedømmer om meglere har brutt såkalt god meglerskikk. Dette er alltid første instans. 

 

Avgjørelsen på min sak kom nå nylig. Jeg fikk medhold i klagen min. Krogsveen hadde brutt god meglerskikk. Nemda sa også de gikk ut i fra at kompensasjonen på 55.000 ble stående. Bortsett fra det, mente nemda det at det var usikkerhet som gjorde at de ikke kunne komme med noen større kompensasjon eller opprettholde avtalen jeg har inngått. 

 

Krogsveen hevder dommen mener de hadde rett hele veien. Hvordan de kan mene at de har rett når de ble dømt for god meglerskikk og en kompensasjon på 55.000 kr er for meg uforståelig.  

 

Det som uansett er gitt og alle virker enig om, er at Krogsveen har brutt god meglerskikk. 

 

Å bli dømt for god meglerskikk har ingen praktisk betydning

Reklamasjonsnemnda har i flere tilfeller vist at det å bryte god meglerskikk ikke har noen konsekvens. Dette skjer i min sak. Et annet eksempel er sak 2013058 mot Home Eiendomsmegler avd. Lillestrøm som ble behandlet 18.november 2013. Konklusjonen blir i denne saken følgende: ?Home (..) har handlet i strid med god meglerskikk, for øvrig fører klagen ikke frem. ?. 

 

Disse to sakene belyser en utfordring i bransjen. Det er laget regler for god meglerskikk for å beskytte oss forbrukere, men det har ingen konsekvens om de faktisk blir brutt. Så hvorfor skal noen gidde å bry seg? 

 

I min sak går alle ansatte i Krogsveen fullstendig klare. Det er inkludert faglederen hos Krogsveen-kontoret som ble tatt i direkte løgn. Brudd på god meglerskikk? Pføy. Gir ingen konsekvenser uansett. Så hva er poenget med hele reklamasjonsnemda og reglene for god meglerskikk? Er de til for pynt? Etter mine erfaringer de siste måneden, sliter jeg med å få hodet mitt rundt det.

 

Krogsveen gjør det vanskelig å tro på dem

Sterk overskrift. Men selv etter oppvaskmøter og medierunder, kommer jeg ikke unna at Krogsveen ikke akkurat skygger banen for å lure deg. Hvorfor? La meg gi deg noen eksempler:

 • Kommenterer på min blogg, men gir seg ut for å være noen andre.
 • Prøver å stoppe medie-saker på bakgrunn av presse-etiske hensyn.
 • Vil ha meg til å lage en avtale der jeg må skrive under på å holde kjeft.
 • Forandrer historien om hva som har skjedd etter hvert som tiden går.
 • Tilbud om kompensasjon for "uheldig kommunikasjon" skjer først etter det har prøvd 3 ulike forklaringer.
 • Truer med at videre dialog vil skje med advokatene deres framfor dem selv.

Samtidig skriver Krogsveen at de vil ha fornøyde kunder. Vi har åpenbart ulik definisjonen av begrepet en fornøyd kunde.

 

Hva bør du passe på i budrunder?

Det er mye å lære av de siste månedenes farse. Jeg jobber med en løsning som skal guide forbrukere trygt gjennom budrunden. Men før det, her er noen kjappe råd.

 1. Ikke forvent at megler har rett. Pass på deg selv.
 2. Dokumenter all kommunikasjon.
 3. SMS er å foretrekke ved bud. (Etter det første budet. Skriver om det senere)
 4. Be alltid om SMS-bekreftelse på at budet er mottatt.
 5. Be megler spesifisere at budet er formidlet selger.
 6. Be megler skrive klokkeslett på når en SMS er sendt. 
 7. Dersom det er noe du stusser på, stopp opp øyeblikkelig og sjekk ut lovverk. Ikke stol på andre enn deg selv i en tvilssituasjon.

Kort fortalt. Du må passe på deg selv. Dessverre. Det er kanskje naturlig. Eiendomsmegleren er ansatt av selger for å maksimere salgspris. Jada, det står masse fint om megler skal være en mellommann. Men det står også tydelig beskrevet at megler sørge for å hjelpe selger til best mulig pris. Konsekvensen av det er at kjøpere må passe sakene sine selv. 

 

Hvilken god sak bør jeg gi 55.000 kr til?

For å vise hvor fantastisk meningsløst kompensasjonen på 55.000 kr er, ønsker jeg å gi pengene til en god sak. Det blir for meg blodpenger som Krogsveen bruker for å dekke over at de har tabbet seg loddrett ut. Å prøve å betale seg ut av en kinkig sak viser bare hvilken kultur de representerer. 

 

Derfor er det eneste riktige å gjøre noe annet med pengene. Gi de til noe fint. Men til hva? Der trenger jeg din hjelp. Skriv dine forslag i kommentar-feltet under hvordan du mener pengene skal brukes. 

 

Jeg utfordrer samtidig Krogsveen til å gi sin egen kompensasjon til den saken som velges.  I 2012 hadde Krogsveen et overskudd på 60 millioner og en egenkapital på 151 millioner (Kilde: purehelp). Hvor mye syns du de bør gi?

 

 

/Geir

 

Ps. Jeg har fortsatt mulighet til å ta saken til retten. Hva syns du - er det verdt tiden å prøve saken utenfor bransjens egne organer? Hører gjerne dine innspill.

 

 

Vil du unngå at du får en Krogsveen-sak mot deg?

Er du et selskap og vil vite hvordan du kan unngå historier som Krogsveen-saken? Det er ikke så vanskelig. Jeg kan fortelle deg hvordan. Ta kontakt på geir.sand.nilsen@gmail.com for å vite mer.

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar