hits

Annet

Slik får du mer tid til det som betyr noe

Need more time concept
Licensed from: pixbox77 / yayimages.com

I forrige bloggpost skrev jeg om hvordan nyheter er skadelig for deg. I denne bloggposten tar jeg for meg hvordan du kan bryte ut av mønsteret og bruke mer tid på å forfølge de virkelig store drømmene dine.

Grunnprinsippet er å spare så mye tid som mulig. Nøkkelen er å stenge ute all irrelevant informasjon og bruke mennesker rundt deg både som filtre og som kilder til interessant informasjon.

Punktene under er de jeg har begynt med selv. Det kan godt være at andre fungerer godt for deg. (har du noen vil jeg gjerne vite om de, så del gjerne i kommentar-feltet under!)

1. Slutt og les nyheter

Ja, bare slutt. Stopp. Ikke gjør det mer. No more. Ikke gå direkte inn på forsiden av noen nyhetskanaler eller se på generelle nyhetssendinger på TV. Dersom det er umulig å stoppe, gå mer drastisk til verks. Skru av nettet deler av dagen eller lag straffe-regler for deg selv.

2. Få oppdateringer fra venner

Hver uke, spør et par venner hva som har skjedd den siste tiden. De vil sannsynligvis gi deg en kort oppdatering på hva de syns er viktigst for de. Fordelen for deg er massiv innspart tid. Vennene dine bruker timesvis på å lese og se på nyheter - du får et par minutters sammendrag av det som er verdt å vite om. Det er som å jukse på eksamen.

3. Følg bare de du vil lære av

Rydd opp i nyhetsfeedene på sosiale medier. På Twitter anbefaler jeg å unfollowe alle og bare følge personer du beundrer, vet du kan lære mye av eller ønsker å komme i kontakt med. Tiden du sparer på ikke å lese nyheter, kan du bruke på å lese det personene du beundrer har valgt å dele. På Facebook er det verre å rydde om du ikke skal gå inn på hver enkelt venn og endre innstillingene. Det du uansett kan gjøre er å skru av så mange notifications som du kan. 

4. Vurder å bytte til en gammel telefon

Om du er av de som sjekker telefonen hele tiden og ikke klarer å stoppe - bytt til en gammel telefon som er et herk å surfe på. Min tidligere kollega Thomas Moen byttet i fjor med stort hell til en møkka-gammel telefon som bare lar deg ringe og skrive SMS. Ved å fjerne mulighetene til mobilsurfing fjerner du en stor andel av bortkastet nyhetstid. Jeg selv har heldigvis ikke trengs å gå såpass hardt til verks ennå, men bruker i steden tanken på å bytte telefon som en straff dersom jeg leser for mye nyheter.

5. Innse at det går bra

En av de største grunnene til at vi leser nyheter er frykten for å misse noe. Tenk om det skjer noe med nabo'n, Erna Solberg eller Tone Damli som du rett og slett ikke fikk lest og du blir et sosialt utskudd! Krise! 

Ok. Pust ut. Vet du hva. Dersom det skjer noe som du virkelig må få med deg, vil du se det uansett. Enten ved at det ikke går å misse det eller ved at en av vennene dine forteller deg under oppdatering sin. Dersom du er redd for ikke å kunne følge med i samtaler fordi du ikke har lest nyhetene, husk at de to tingene som gjør deg godt likt er:
1. At du viser interesse for andre. Det kan du lett gjøre fordi du må få oppdatering på trivielle ting via andre.
2. Deler ting som er bemerkelsesverdig. Nå som du ikke leser nyheter har du mye mer tid til å tilegne deg kompetanse eller informasjon som er bemerkelsesverdig.

Så pust ut. Det går bra. Det skjer ingen skade. Lover.

6. Lag nye vaner

Følger du punktene over får du du mer tid til rådighet. Den tiden bør du lage en plan på hvordan du skal utnytte. Enten om det er å lære deg programmering, spille gitar, skrive bok eller bli verdens beste til å hoppe strikk. Bruk tiden mot det som virkelig gjør deg lykkelig. FInn ut hva som gir deg gåsehud fordi det er bare er så sjukt fett og bruk den nye tiden til det målet. De nye vanene vil være gode å ha når du får den gamle lysten til å sjekke nyheter dukker opp i tide og utide. (men som vi husker, det er bare hjernens belønningssystem som tuller med deg)

 

Bli motivert av at de fleste faller tilbake i gamle vaner

Til slutt. Jeg er absolutt ikke å flink som jeg burde på det her. Det er ufattelig vanskelig. Men siden det er så få som klarer å følge slike reglene, vet jeg at desto flinkere jeg blir, desto større sjanse er det for at jeg klarer å oppnå mine mål. Det er motivasjon! Så ikke gi opp selv om du sliter. Gi deg heller en klapp på skuldra for hver eneste gang du stopper deg selv fra å konsumere nyheter.

Syns du dette er interessant, anbefaler jeg deg å lese the 4-hour work week av Tim Ferriss. Mye av min inspirasjon og tanker er hentet herfra. Noen av punktene er også hentet direkte fra ham.

#nyheter #vaner #medier #yolo #hæsjtægg #tidskontroll

Nyheter er skadelig for deg

News concept: newspaper with Bad News and Decline Graph
Licensed from: maxkabakov / yayimages.com


Hvis jeg fortalte deg ved å stoppe å lese nyheter ville flere av drømmene dine gått i oppfyllelse. Ville du gjort det? Hadde du stoppet å gå inn på vg.no, kjøpt Aftenposten eller sett Dagsrevyen?

Les videre og jeg skal forklare jeg hvordan nyheter skader deg og hvordan du veldig enkelt kan få mer ut av livet ditt. 

Før du kan forstå hvorfor nyheter er skadelig, må du først ta til deg følgende premisser:

Premiss 1: Vi kan kun tenke på en ting om gangen

Og jada. Det er sånn for dere jenter også. Dere er nok flinkere på til en viss grad å sjonglere mellom to ting i tilnærmet samme tidsrom, men ikke pokker om dere virkelig klarer å lese en bok og løse en IQ-oppgave i akkurat samme øyeblikk. VI kan bare ha full fokus på en ny oppgave om gangen. (Merk! Det er forskjell mellom nye tanker og innlærte tanker som ypperlig beskrevet av nobelpris-vinneren Daniel Kahneman i Thinking fast and slow)

Premiss 2: Vi har ikke uendelig kapasitet

Hjernen er fantastisk. Virkelig fantastisk. Men læring krever tid til å ta til seg læring. Selv den smarteste tenkeren i verden trenger tid til å tilegne seg ny kunnskap. Einstein strøk f.eks i en rekke fag inkludert geografi, historie og språk.

Premiss 3: Vi trenger tid for å lykkes

Malcom Gladwell populariserte i boka Outliers 10.000 timers-regelen som sier at for å bli ekspert i et tema, trenger du 10.000 timer med trening. Selv om regelen er noe omdiskutert, er det hevet over enhver tvil at for å lykkes trengs det kompetanse og tid.

Premiss 4: Nyheter er laget for å fange oppmerksomheten din

Dette er kanskje det vanskeligste å godta. Nyhetskilder måles på hvor mye tid du som leser eller titter bruker på det. Nettaviser måler klikk, antall visninger, tid på siden. TV har ratinger etter hvor mange som ser på. Av den grunnen har nyhetene blitt optimalisert for å fange så mye av oppmerksomheten så ofte du kan. Du kan enkelt sjekke det selv. Surf rundt på enhver nettavis og se hvordan overskrifter er formet for å få deg til å klikke deg inn på saken og selve nyhettsaken er formet for at du skal henge med hele saken før du går til en ny. Det sitter nok ingen slemme nyhetssjefer og åpenbart skal lure deg. Det er bare en del av en helt naturlig evolusjon. 

Premiss 5: Nyheter skaper små lykkefølelser´

I hjernen har vi et lystsenter som styrer urinstinktene våre. Her skilles det ut såkalt dopamin som en del av vårt belønningssystem. Når dopamin skilles ut i lystsenteret,  får vi lyst på mer. Det er dette som skjer når du får likes på Facebook eller noen leser bloggen din. Eller når du leser nyheter. Lykken er reell, men dessverre meget kortvarig. Det gjør at du raskt må komme tilbake etter mer. Jakten på dopamin har ført til at vi bygger vaner som å stadig sjekker nyheter eller oppdatere Facebook-feeden. Nyheter er som doping. Små, små gleder du blir avhengig av. (For de interesserte, les dere opp på Hooked - how to build habit-forming products)

Nyhetene stjeler tiden du trenger for å bygge viktig kompetanse

Disse fem premissene fører til at nyhetene er skadelig for deg. For å jakte ekte, langvarig lykke trenger vi tid til å fokusere tiden på det som er viktig. Vi har bare en viss mengde tid og hjernekapasitet. Jakten på kortvarig lykke gjør at vi søker og blir avhengig av nyhetene. Som en konsekvens har nyhetene tilpasset seg vår atferd og jakt på kortvarig belønning. Nyhetene har blitt skadelige for oss i måten vi konstant søker mer og mer informasjon. Ved å bruke store deler av hjernen på passivt å motta informasjon, stjeler vi fra tiden vi burde brukt til vår egen utvikling og jobbe for det som virkelig utløser store lykkefølelser. Nyhetene skader oss ved å skape avhengighet og hindrer hjernen i å bruke tid på det som virkelig gjør oss lykkelige.

 

ps. Jeg vil igjen presiere at dette ikke er journalister eller mediehus sin feil at jeg mener nyheter er skadelig. De gjør det de skal - nemlig gi deg nyhetene du ønsker. Det er bare det at vi har en svakhet for de korte, enkle gledene snarere enn det som gir deg langvarig lykke. Rett og slett fordi det er slike nyheter vi naturlig leser når vi lar det kortvarige belønningssystemet ta kontroll.

 

I neste bloggpost tar jeg for meg hvordan du skal bryte mønsteret og slå tilbake mot nyhetene. Følger du de enkle trinnene garanterer jeg deg økt kompetanse og at du kommer et skritt nærmere de største drømmene dine.

#nyheter #medier #lykke #hjernetrening

..og dette innlegget blir publisert på min Nettavisen-blogg. Oh, the irony

LIVE nettmøte om stamming etter Bertrands Metode

Vil du vite mer om mentale teknikker eller stamming? Vi sender direkte nettmøte i dag kl 21:30 - rett etter dagens episode av Bertrands Metode. Vi svarer på alle spørsmål du måtte ha 

I studio er

  • Geir Sand Nilsen. Gründer av 100x og innovasjonssjef i Fanbooster. Og stammer
  • Bjørn Erik Sættem. Leder i Norsk Interesseforening for stamme og kommunikasjonssjef i Storebrand. Og stammer

 

21:30 Om programmet

21:35 Om teknikker

21:40 Spørsmål og svar

  • Hvordan få bedre selvbilde
  • Hvordan hjelpe en stammer
  • Teknikker for å stamme
  • ...og dine spørsmål. Send inn nå! 

 

Send inn spørsmål

Har du spørsmål om stamming, episoden eller mentale teknikker? Send epost geir.sand.nilsen@gmail.com eller twitter: @geirsand

 

Snakk mer om stamming

Les også

VM i Qatar: Innkjøpte fans, pugging av nasjonalsang og en sportsgal sjeik

Håndball-mesterskap i Qatar er ikke som andre mesterskap. Vi har alle hørt mange historier om innkjøp av spillere, trenere og til og med fans.

 

Men hvordan er det egentlig å gå på kamp i Qatar? Nå i timene før finalen, kan det være verdt å lese hva som egentlig skjedde under semifinalen mellom Polen og Qatar.

 

Tre timer før kampen er Lusai Multisports Arena stille. Det er et hundretalls journalister inne i storslåtte arenaen og i de glimrende lunsj-lokalet over inngangspartiet. Ellers er det for det meste lokal som enten passerpå et lite område, serverer mat til media eller vasker gulv. I avisene blir de framstilt som indiske, pakistanske og filippinske frivillige i tillegg til et par fra mer tradisjonelle håndball-nasjoner.

 

En annerledes supportergjeng

Plutselig høres et veldig bråk. Det er som om en gigantisk gjeng hooligans plutselig har stormet arenaen. Arabiske sanger og taktfast klapping gjaller i hele det gigantiske inngangspartiet. To minutter senere kommer det en strøm med menn kledd i tradisjonelt hvitt klede opp rulletrappen til tredje etasje. Det virker som det ikke tar slutt. Tett på tett med menn som synger og klapper med brettede bråke-ark de har fått utlevert.

 

Det er tydelig at de kom samlet til arenaen to mil ut i ørkenen utenfor Doha. Det er i dette området bydelen med plass til 200.000 mennesker skal stå ferdig før fotball-VM i 2022. I dag er det stort sett ørken her og ingen offentlig transport. Slikt er dårlig utbygd i Doha. Så hvordan kom de mange tusen hvitkledde menn hit samtidig? Og tre timer før kamp? De må ha blitt fraktet hit samlet av en grunn.

 


Action to timer før kamp (Bilde: Qatar 2015)

Inne i hallen samler de hvitkledde seg i grupper. En gruppe med gult bånd på det hvite kledet stiller seg bak målet til venstre. De andre er litt rundtomkring i 3-4 grupper andre steder i hallen. Det virker som de fleste finner plassene sine raskt og venter på kampen. 2 timer før kamp tar de fram trommer og fortsetter sang og hoing på arabisk. På pressetribunen er det forunderlige blikk mot heiagjengen bak mål. Var det ikke sånn at ingen brydde seg om håndball i Qatar?

- Dette er helt vilt, sier en tysk reporter som er vant til å dekke heksegrytene i tysk håndball.

 

Innleide spanjoler og lokale arbeidere

I 2013 bodde det ca 1,8 millioner i Qatar, av disse er kun 278.000 fra Qatar, resten er ikke-arabiske innflyttere og arbeidere. De fleste innflyttere kommer fra India, Filipinene, Bangladesh, Sri Lanka og Pakistan. Så hvem er disse tusener som plutselig fyller opp tribunen over to timer før kampstart? Ryktene på tribunene sier det er innleide arbeidere. Det virker i det minste som det er noen som ikke har betalt for billetten sin selv, men er med på en organisert tur. Uansett hvem de er - de lager god stemning og skaper en fet atmosfære.

 


Innleide fans for å lage stemning (Bilde: Qatar 2015)

Ca en time senere kommer neste bøling. En gjeng med europeisk utseende, men utkledd Qatar sine farger fra topp til tå. Parykker, ansiktsmaling, trommer og diverse instrumenter. Det kan ikke være andre enn den spanske fanklubben som har blitt leid inn for å lage liv. Det ryktes at 50 spanjoler har fått dekket reise og opphold i bytte mot å heie på Qatar. Selv om de møter Spania, må de heie på vertsnasjonen.

 

Ikke lenge etter spanjolene, kommer neste gjeng bak det andre målet. Også disse er kledd i fargene til Qatar, men disse ser ut som de kan være lokale. Men de lager jommen lyd de også. Medbrakte trommer og roperter sørger for at lydbildet nå kommer fra bak begge målene.

 

Lære seg en ny nasjonalsang

I det lagene er i gang med oppvarmingen, begynner hallen å nærme seg fullsatt. Qatar mot Polen i semifinale i VM. Det er stor spenning. Vil spillerne til Qatar synge nasjonalsangen? Tross alt, 11 av 16 spillerne har byttet statsborgerskap. Tre fra Montenegro, to fra Bosnia og en fra hhv Egypt, Frankrike, Spania, Tunisia og Kuba spiller på laget. Men når sangen kommer - jommen synger ikke alle mann. Vel, rører på leppene i det minste. Alle som en. Mon tro det fulgte med sangtimer da de flyttet til Qatar?

 


Ny nasjonalsang av full hals (Kilde: Qatar 2015)

Samtidig som kampen foregår det diskusjon blant de utenlandske arbeiderne i Qatar. Det er tilsynelatende veldig vanskelig å få Qatarsk statsborgerskap. Expat-avisa Doha News har tatt opp temaet en rekke ganger. Det er strenge regler om at både mor og far må være fra Qatar. Samtidig spiller Qatar landskamp med nøkkelspillere som ser ut til å ha fått statsborgerskap på rekordtid.

 

I det kampen begynner, begynner tar jeg meg i å lete etter de polske supporterne. Hvor er de, egentlig? Jeg trodde alle land i det minste hadde fått flydd ned noen fans hit på statens regning. Etter litt leting, ser jeg at det er noen få på langsiden. Men de fleste sitter helt oppe, øverst til høyre. Det er så vidt de høres innimellom, men stort sett er lydbildet fullstendig dominert av trommer, sang og gjalling fra gjengene til Qatar. Senere fikk jeg høre at de fleste polske supporterne ikke fikk kjøpt billett nærmere banen. De måtte sitte der oppe på øverste rad.

 


Polske fans helt øverst til høyre (Bilde: Privat)

Det var også senere oppslag i lokalavisene i Doha om personer som hadde kjøpt billett, men blitt avvist i døra. Det var så stort fokus på å fylle opp salen at personer har blitt oppfordret til å gå på kamp og billetter blitt delt ut på busser mange dager i forveien. Noen har satt seg på plasser som allerede var kjøpt og førte til at ikke alle med gyldig billett kom inn.

 

Det har også versert historier om fans som har fått byttet billettene fra kvartfinaler til plasseringskamper etter at landet de kom fra ble slutt ut av turneringen. Historiene dukker opp i sosiale medier, men det kommer lite offisiell informasjon som verken bekrefter eller avkrefter.

 

Opprørte spillere

Kampen i seg selv er velspilt. Qatar er overraskende gode. De oppleves rett og slett som et bedre lag enn Polen. Tilskuerne klapper ikke alltid helt riktig ut i fra kampens gang, men det er allikevel en vanvittig stemning. Etterhvert i kampen blir også den jevne Qatarer som ikke er i en av gjengene oppildnet og bidrar med klapping, sang og utskjelling som seg hør og bør på en semifinale i VM.

 

Utover i andre omgang, blir de polske spillerne blir stadig mer frustrerte på de to serbiske dommerne. Trenerne må stadig kjempe for at spillerne på benken skal holde seg rolige. Noen rare dommeravgjørelser var det, men som jeg kan tolke var det ikke noe overdrevent til fordel for Qatar. Allikevel ser det ut som frustrasjonen til Polen er utenpå drakta.Polske spillere applauderer ironisk dommere og motstandere (Bilde: Privat) 


De siste minuttene ror Qatar inn seieren og gjør seg klare for feiring. Fan-gjengene slår enda hardere på trommene, synger litt høyere og lager så mye støy de kan. På den polske siden tar derimot frustrasjonen fullstendig overhånd. I det sluttsignalet går, stormer alle spillerne ut mot dommerne og spillerne til Qatar. De stiller seg tett opp til og gjør fingerbevegelser som ikke kan mistolkes. Kjøpt og betalt. Polen mener spillere og dommere er betalt. Det er ikke fine scener som utspiller seg. Trenerne er ikke noe bedre og viser helt åpenlyst at de mener dommerne er bestukket før de blir dratt bort av arrangøren.

 

 


Polsk trener viser tydelig hva han mener (Bilde: Privat)

Oppførselen til Polen, legger ikke noen begrensning på gledesscenene som utspiller seg på banen. Den sportsgale Tamin bin Hamad Al Thani på tribunen er med på hyllingen av spillerne fra VIP-tribunen. Sjeiken ble statsoverhode i 2013 etter å ha fått tittelen av faren sin, Hamad bin Khalifa Al Thani. Han på sin side måtte gjøre statskupp i 1995 for å få tittelen fra sin far. Da Qatar ble uavhengig i 1971, bodde det bare 111.000 her. I dag er det ca 1,9 millioner. Det er et ungt land med en vanvittig vekst vi er i.

 

Fansen som ble borte

Ca en time etterpå skal den andre semifinalen gå av stabelen. Monsterkampen mellom Spania og Frankrike. Kanskje de to beste lagene som finnes i verden. En kamp alle med det fnugg av interesse for håndball vil ønske å se. På mystisk vis forsvinner allikevel de to gruppene bak målene før kampen. De vil tydeligvis ikke se. Eller kanskje blir de hentet? For at det ikke skal være tomt rett bak mål i en semifinale i håndball-VM, flyttes en gjeng franske supportere ned for å fylle hullet.

 

Finaleplassen til Qatar slås stort opp i lokale medier. De hyller både gjennomføringen og laget. Qatar er satt på det internasjonale håndball-kartet som en stormakt og aldri før har det blitt arrangert et like bra VM.

 


VM er en suksess (Bilde: Privat)

 

OL Neste?

I den mest leste engelsktalende avisa i området, Gulf Times, er det uthevet en interessant bisetning. ?Håndball-VM viser at Qatar kan arrangere store internasjonale mesterskap som fotball-VM og kanskje OL?. Har det hele vært en opptrapping til fotball-VM? Eller kanskje en OL-søknad? Tilfeldig nok er OL-ringene plassert på de fleste håndball-plakater i Doha.


Finn en feil (Bilde: Privat) 

 

I dag er det finale mellom Qatar og Frankrike. Det er mer enn selve kampen som blir interessant å følge.

 

Uansett...det blir et show verden ikke har sett maken til.

 

Håndball-VM i Qatar - en trist historie


En av de tre nybyggede hallene til håndball VM (Rettigheter: Qatar 2015)

 

Det er straks avkast i kampen om 5.plassen i håndball-VM i Qatar. Danmark mot Kroatia. En knallkamp mellom to storheter i kanskje den mest fantastiske hallen som finnes i dag. Jeg burde vært oppspilt. Kriblet etter å se kampen på nært hold. Kjent på spenningen. Men jeg er ikke spent. Jeg er bare trist.

 

Det har blitt skrevet mye om alt det rare som skjer under VM i Qatar (se oppdatering om innkjøpte fans, pugging av nasjonalsang og en sportsgal sjeik) Etter å ha vært her noen dager, tror jeg alt og mer til er sant. De som er her møter de merkeligste situasjoner hver dag. En hel etasje som er tom, busslaster med arbeidere som blir utstyrt med trommer og ropert, gratisbilletter liggende på lokale busser og spillere som bytter nasjonalitet. I sentrum står en sportsgal emir og trekker i trådene.

 

Vi vet alt det der. Det har blitt skrevet om det her av verdenspressen. Det er ikke derfor jeg er trist. Det er noe annet som får meg til å tenke på da jeg var liten og prøvde å arrangere min første fest.

 

Jeg var ikke den kuleste gutten i gata da jeg var liten. Da jeg endelig skulle arrangere den første festen, var jeg livredd for ikke å gjøre ting godt nok. Alt skulle være lagt til rette for at gjestene skulle trives. Mat, drikke, musikk, stemning. Alt. Men folk kom ikke på festen min. Jeg var ikke kul nok. Kan du tenke deg hvordan det føles?


En dame tar bilde av monumentet utenfor Lusail Multi Purpose Arena

 

Når jeg går rundt på arenaen får jeg følelsen av å komme til mitt gamle meg. Til å komme på besøk til noen som så inderlig ønsker å bli akseptert. Der alt er lagt til rette for det mest fantastiske og eksotiske mesterskap noensinne. Tre fantastiske nye haller, nydelige fasciliteter for media, glimrende tranportmuligheter, store skulpturer og en by preget av håndball.

 

Og underholdningen? Joda, de har da hentet inn et par ok navn. Gwen Stefani, Pharell Williams og Jason Derulo har alt vært her. I morgen kommer Taio Cruz og Kylie Minogue. Helt gratis selvsagt.

 

De lokale jeg møter har en fantatisk stolthet. Det skal være rent, maten smake himmelsk og alt bli lagt til rette for at jeg skal se den beste siden av Qatar. De vet at verden ser på og vil gjøre alt for å fremstå bra. De vil pynte seg. Men hvorfor er det så få som kommer? Alt er jo klart. Sårheten er å lese bak de imøtekommende smilene. Det er trist.

 

Jada, Qatar kunne gjort noen ting på annen måte. Men det er også en nasjon som er helt ny med å arrangere noe slikt og et folkeslag som ikke har så mye peiling. Landet gutser på å få til noe. De vil være med. Håpet er å arrangere et fantastisk VM.

 

Jeg kom akkurat tilbake fra en liten gårunde på arenaen. Det gjorde meg trist.

 

Straks avkast. I morgen er det finale. 

 

Les også: Innkjøpte fans, pugging av nasjonalsang og en sportsgal sjeik