hits

januar 2015

Håndball-VM i Qatar - en trist historie


En av de tre nybyggede hallene til håndball VM (Rettigheter: Qatar 2015)

 

Det er straks avkast i kampen om 5.plassen i håndball-VM i Qatar. Danmark mot Kroatia. En knallkamp mellom to storheter i kanskje den mest fantastiske hallen som finnes i dag. Jeg burde vært oppspilt. Kriblet etter å se kampen på nært hold. Kjent på spenningen. Men jeg er ikke spent. Jeg er bare trist.

 

Det har blitt skrevet mye om alt det rare som skjer under VM i Qatar (se oppdatering om innkjøpte fans, pugging av nasjonalsang og en sportsgal sjeik) Etter å ha vært her noen dager, tror jeg alt og mer til er sant. De som er her møter de merkeligste situasjoner hver dag. En hel etasje som er tom, busslaster med arbeidere som blir utstyrt med trommer og ropert, gratisbilletter liggende på lokale busser og spillere som bytter nasjonalitet. I sentrum står en sportsgal emir og trekker i trådene.

 

Vi vet alt det der. Det har blitt skrevet om det her av verdenspressen. Det er ikke derfor jeg er trist. Det er noe annet som får meg til å tenke på da jeg var liten og prøvde å arrangere min første fest.

 

Jeg var ikke den kuleste gutten i gata da jeg var liten. Da jeg endelig skulle arrangere den første festen, var jeg livredd for ikke å gjøre ting godt nok. Alt skulle være lagt til rette for at gjestene skulle trives. Mat, drikke, musikk, stemning. Alt. Men folk kom ikke på festen min. Jeg var ikke kul nok. Kan du tenke deg hvordan det føles?


En dame tar bilde av monumentet utenfor Lusail Multi Purpose Arena

 

Når jeg går rundt på arenaen får jeg følelsen av å komme til mitt gamle meg. Til å komme på besøk til noen som så inderlig ønsker å bli akseptert. Der alt er lagt til rette for det mest fantastiske og eksotiske mesterskap noensinne. Tre fantastiske nye haller, nydelige fasciliteter for media, glimrende tranportmuligheter, store skulpturer og en by preget av håndball.

 

Og underholdningen? Joda, de har da hentet inn et par ok navn. Gwen Stefani, Pharell Williams og Jason Derulo har alt vært her. I morgen kommer Taio Cruz og Kylie Minogue. Helt gratis selvsagt.

 

De lokale jeg møter har en fantatisk stolthet. Det skal være rent, maten smake himmelsk og alt bli lagt til rette for at jeg skal se den beste siden av Qatar. De vet at verden ser på og vil gjøre alt for å fremstå bra. De vil pynte seg. Men hvorfor er det så få som kommer? Alt er jo klart. Sårheten er å lese bak de imøtekommende smilene. Det er trist.

 

Jada, Qatar kunne gjort noen ting på annen måte. Men det er også en nasjon som er helt ny med å arrangere noe slikt og et folkeslag som ikke har så mye peiling. Landet gutser på å få til noe. De vil være med. Håpet er å arrangere et fantastisk VM.

 

Jeg kom akkurat tilbake fra en liten gårunde på arenaen. Det gjorde meg trist.

 

Straks avkast. I morgen er det finale. 

 

Les også: Innkjøpte fans, pugging av nasjonalsang og en sportsgal sjeik

 

En overskrift du MÅ klikke på

Flott - da gjorde overskriften jobben sin. Nå må jeg skrive akkurat langt og interessant nok til at du vil dele innholdet.

 

Jeg begynner med en enkel innledning. Noe som er galt med den verden du lever i. Jeg velger meg et hovedtema og later som om du er utenfor om du ikke har full kontroll på det. Jeg vet at en av de største grunnene til at du klikker på og leser artikler er frykten for å være utenfor eller ikke vite det alle andre vet.

5 løsninger på det store problemet 

1. Det åpenbare

Det er vanskelig å skrive sammenhengende og bra artikler. Derfor lager jeg meg en punktliste. Det gjør det lettere både å lese og skrive. En punktliste krever ingen overgang. Bare oppramsing. Det passer meg bra fordi jeg vil bruke minst mulig tid på å skrive saken.

 

2. Den du visste selv

De to første punktene kommer jeg på lett selv. Det er egentlig ganske opplagte løsninger på det store problemet. Når vi ser punktlister, så leser de fleste ikke brødteksten. Jeg tenker derfor mest på overskriftene og bruker så lite tid jeg kan på resten.

 

3. Den litt på kanten

Her er jeg klar over at du ikke leser nøye og rabler ned noe kjapt. Det trenger jo ikke passe helt, bare det er et ok poeng i riktig sjanger.

 

4. Nå begynner jeg å gå tom

Det er vanskelig å finne på flere løsninger. Men jeg kommer heldigvis på en til. Den er ikke akkurat veldig bra, men pokker heller - folk leser jo ikke disse sakene så nøye uansett.

 

5. Trenger hjelp

Et kjapt søk på google gir meg en siste mulige løsning. Jeg later selvsagt som jeg har funnet det på selv. Dette er den kuleste og jeg syns den passer best som en avslutning.

 

Om det er noe jeg virkelig vil fremheve som viktig, kan jeg skrive det med STORE BOKSTAVER. Det eneste jeg vil er at du skal dele og kommentere så flere kan gå inn på saken og jeg tjene mer penger. Derfor skriver jeg gjerne KOMMENTER og DEL og fremhever hvor mye du bryr deg ved å dele saken min.

 

 

Ps. Jeg vet du leser Ps?et. Derfor skriver jeg noe som er veldig viktig her og later som om det er en triviell sak. Som at du må huske å dele.

 

 Motta e-post når jeg skriver no' vettugt

 

Gründer-reality fra Singapore med norsk investor (episode 1)

Den norske investoren William Klippgen har de siste 10 årene bygget seg opp som investor i Singapore. Da gründer-miljøet i Singapore skulle velge ut dommere til sin nye reality-serie, var Klippgen et naturlig valg. 

I første episode møter vi Singaporske gründere som selger seg inn til William Klippgen og andre profilerte investorer i Singapore. 

 

Hver episode kommer til å bli lagt ut her. I tillegg vil du framover få ekspertråd direkte fra William Klippgen om hvordan du bør tenke som norsk gründer med internasjonale ambisjoner.

Om William Klippgen

Gründer William Klippgen er en norsk internett-investor bosatt i Singapore. I 1997 co-gründet han det som ble søkemotoren kelkoo.com, som senere ble solgt til Yahoo for en av de høyeste salgssummene noensinne i Europa. a Klippgen har investert i en rekke internettselskaper, for det meste i Sørøst-Asia. Han bygger for tiden opp Clickstream Ventures, et venture capital-fond som skal investere i de raskt voksende internettmarkedene på tvers av Sørøst-Asia, hjem til nesten 700 millioner mennesker, der halvparten vil være på nett om få år. William er siv. ing. fra NTNU, har en MSc. fra Boston University og en MBA fra INSEAD

 

Vil du følge serien? Skriv inn epost under.

 

Få penger til å starte eget selskapJeg vil påstå at som gründer i Norge har du fantastiske mulighjeter til å få penger til å starte selskapet ditt .et fantastisk Dette er både det spørsmålet jeg får oftest og den bloggposten jeg i egoisme aldri burde publisert. Men her er den altså, tips til hvordan søke offentlig støtte til oppstartsselskapet ditt. Tipsene er basert på min erfaring med å hente penger til de selskapene jeg har vært og er involvert i. 

 

Med offentlig støtte mener jeg gratispenger - Finansiering der du ikke må oppgi eierskap eller kontroll av selskapet, men får tilskudd for å utvikle et selskapet eller et definert prosjekt.

 

Under følger generelle tips og beskrivelse av de tre mest brukte tilskuddene.

 

Forstå hva det gis støtte til

Et av de grunnleggende aspektene er at tilskudd gis å redusere risiko og ikke til prosjekter som er bankers. Prosjektet ditt må derfor være usikkert, men med potensial dersom hypotesene dine er riktige. Sett deg også inn i hva slags formål tilskuddene har. Det vil hjelpe deg til å forstå om ditt prosjekt passer inn.

 

Gjør det skikkelig

Først av alt, sett av nok tid til å gjøre det skikkelig. Alle som deler ut penger vil legge til rette for deg så godt de kan, men du må levere et godt nok stykke arbeid. Sett deg inn i det som finnes av informasjon. Det vil være verdt det. Lover!  

 

Be om møte

Ta kontakt med den det gjelder før du søker. Forbered deg godt før møtet, presenter ideen din presist og sørg for å få med deg alle tilbakemeldinger. Ikke bli sur eller lei deg for noe som helst, all feedback skal du takke for og jobbe videre med de gir deg innspill på. Dersom du ikke vet hvor du skal begynne, ta kontakt med Innovasjon Norge først. De skal kunne sende deg i riktig retning.

 

Forbered deg skikkelig til møtene

Ikke kom med lua i hånda i møtene. Vit hva du har, hva du vil og hvem du snakker med. Som et utgangspunkt må du i alle fall følgende klart:

  • Forretningsmodellen din. Business model canvas
  • En enkel presentasjon med behov, forslag til løsning, team og enkel info om planene (Trenger du en mal? Si fra og jeg kan legge ut et forslag)
  • Vit hvem du snakker med og hvilke retningslinjer de jobber etter.

Les vilkpårene nøye

Her feiler alt for mange. Les vilkårene. Ikke tenk - bare gjør det. Helst to ganger for mye. Og dobbeltsjekk mot vilkårene før du sender. 

 

Vær kort og presis

Det er flere enn deg som søker om penger. De fleste skriver for langt og upresist. Skill deg ut ved å være konkret og heller kort enn for lang. Oppsummeringen er den viktigste teksten - flikk på den til den er smashing!

 

Lag en enkel struktur

Sett deg et mål. (etterprøvbart om mulig)

Lag delmål (etterprøvbare om mulig)

Lag milepæler basert på strukturen

Aktivitetene dine hører hjemme under hvert sitt delmål. 

 

Følg punktene og du har grunnstrukturen i søknaden. Desto lettere denne er å skjønne, desto lettere er det å sette seg inn i prosjektet ditt og sannsynligheten for støtte øker.

 

Ikke bruk konsulenter

Det finnes en rekke konsulenter der ute som kan bistå deg i søknadsskrivingen. De fleste tar ca 15-20 % av pengene du mottar. Dersom du kan skrive vanlig norsk - ikke bruk de. Det vil ikke være verdt det. Kjøp de heller en kasse øl, be om fri fra familien en dag og ta en skikkelig skriveøkt. Sette bort alt til konsulenter er dårlig business for deg og god for de. 

 

(Merk: Dette gjelder mindre ordninger som etablererstipend og skattefunn. For større ordninger  kan det være tilfeller hvor det er ok å ha med noen på laget. Men du skal styre sjappa)

 

Ikke forvent å få noe

Høres rart ut? Vel, det er for mange som klager på at de ikke får offentlig støtte. Bruk energien tll å gjøre det skikkelig eller kom deg ut av kontoret og oppsøk potensielle kunder. Klaging på at du ikke får gratis penger uten forpliktelser er bortkasta energi.

 

Ikke kast bort pengene på dritt

Fått penger? Grattis! Nå - ikke kast penga bort på dritt. Bruk de til å teste de mest kritiske delene ved startupen din. Hva er de største utfordringene og hvordan kan du validere eller falsifiere hypotesene? For all del, ikke sløs pengene på dyr kontorleie, gadgets, bortkasta reklameplass eller unødvendige konsulenter. Bruk penga til å komme deg ut i feltet og teste!

 

Støtteordninger 

Etablererstipend fase 1

Den mest vanlige starten. Et lite stipend for å teste ideen. Ulønnet arbeid kan gå som kostnad etter avtale. Dette er det letteste å få og vil være en test både for deg og Innovasjon Norge om ideen er verdt å satse videre på. Du søker til fylket hvor selskapet er registert eller du er lokalisert om selskap ikke er stiftet.
Beløp: opp til 150.000 kr. 

Les mer 

 

Etablererstipend fase 2:

Fasen etter der du skal teste markedspotensialet til ideen din. Her skal du teste markedet og selve produktet eller tjenesten din. Samlet for fase 1 og 2 kan du få maks 950.000 kr, men forvent deg lavere summer dersom du får tilskudd. Det er få som kommer opp mot maks-beløpet. I fase to er det større krav til at du stiller med egne midler. Det vil si at du sannsynligvis må dekke minst 50 % av alle kostnadene dine selv. (ved 50 % dekning, tilsvarer 500.000 i kostnader, maks 250.000 kr i støtte). Har du ikke pengene til å dekke egne kostnader, kan du ikke regne med å få støtte. Så brutalt og enkelt er det.

Beløp: Maks 800.000 kr

Les mer 

 

Skattefunn

En fantastisk ordning som kommer over skatteoppgjøret. Som SMB kan du få igjen 20 % av prosjektkostnadene i et godkjent prosjekt. Det kan ikke være vanlig drift, men forsking og utvikling. Kun faktiske kostnader godkjennes og tilbakebetales ca oktober for året før. Fås som skattetrekk eller kontantoverføring.

Søk skattefunn før 1.september for å være sikret svar for påfølgende år. 

 

Beløp: 20 % av prosjektkostnader, samlet støtte maks 3 MNOK per år.

Les mer 

 

Større prosjekter

Det finnes flere avanserte tilskuddsordninger som IFU, Horizon 2020 etc.

Det samme grunnprinsippene gjelder her som alle andre prosjekter. det er bare større tall og litt mer jobb. Les hos Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd for mer info

 

Beløp: Det finnes en rekke ulike stipender der ute. Fra lite til mye i støtteordning.

 

 Motta e-post når jeg skriver no' vettugt

 

Kan tankekraft kurere stamming?


Jeg har stammet hele livet. Altså, jeg stammet selvsagt ikke før jeg kunne snakke og i helt tidlige barneår og det der. Stammingen begynte ca samtidig med at jeg begynte å utvikle en slags form for intelligent liv i hodet. Men så lenge jeg kan huske, har jeg stammet. 

 

Stammingen har vært til dels et stort hinder i livet. Jeg får ikke sagt det jeg vil, snakker upresist, bytter ut ord og har noen ganger rykninger i ansiktet som gjør at jeg passer mer på en lukket anstalt enn ute i det fri. Jeg har mistet salg, ikke fått jobber, ikke fått kjærester og generelt følt meg utilpass og utenfor samfunnet. 

 

Allikvel har jeg ikke gjort noe særlig for å fikse stammingen. Jeg har antageligvis vært for feig til å ta tak. Helt til nå. Jeg ble spurt om å være med i TV3-programmet Bertrands Metode hvor mentaltreneren Erik Bertrand Larssen skulle hjelpe meg. Damn. Det kunne jeg ikke gå glipp av. Skal jeg først ta tak i stammingen, kunne jeg vel like gjerne gjøre det på TV og få med en mentaltrener på kjøpet? 

 

(Les også: Hvorfor stammer jeg?  Bloggposten som fikk Bertrand & co til å høre om jeg ville være med på Bertrands Metode)

 

Programmet kommer på TV3 5.februar. Det er vanskelig å ikke være nervøs. Det er tross alt en betydelig blottleggelse av en av mine aller største svakheter. Til nå har jeg alltids kunne bruke metoder for å skjule stammingen, men det blir verre nå. 


Hva kan Bertrand gjøre med stammingen min? Kommer på TV3

 

Kan mental stamming kurere stamming?

Ca 1% av verdens befolkning stammer, men vitenskapen har ikke noe endelig svar på hva det kommer av. (les mer om min egen beskrivelse fra ett år tilbake). Det de aller fleste er enige om er derimot at det er noe i hodet. Hjernen kan absolutt påvirke stammingen. Derfor er det fantastisk spennende å kunne jobbe med en mentaltrener. Hvordan kan jeg bruke hodet til å tenke meg til å kontrollere egen talefeil? Går det i det hele tatt? Og hvilke teknikker vil fungere?

 

Jeg grugleder meg til programmet. Det er skummelt for egoet, men samtidig en veldig interessant reise i eget sinn.

 

Håper du ser på og gjør deg opp din egen mening! 

 

Rett etter programmet 5.februar blir det direktesending her på bloggen med oppsummering av teknikker, hva jeg lærte og svar på spørsmål fra stammere. Fra kl 21:25

 

 

ps. Dersom du stammer eller kjenner noen som gjør det,  er det masse flott info på Norsk Interesseforening for Stamme sine sider stamming.no Du er også veldig velkommen til å kontakte meg direkte (geir.sand.nilsen@gmail.com). Jeg vet hvordan stamming kan oppleves og at det er fint å snakke med noen :)

 

 

Disse akselerer startup'n din


Den senere tiden har det vokst fram mange ulike inkubatorer og akseleratorer i verden. Ofte blir navnene blandet sammen. Inkubatoren tilbyr kontorplass pluss litt hjelp.  En akseleretator er et program du deltar på over en tidsbegrenset periode. Hensikten er å hjelpe selskapet med å gjøre raskt fremskritt og leder som oftest  fram til en såkalt Demo Day med presentasjon for investorer.

 

Det nærmeste vi kommer til en akselerator i Norge er TINC-programmet til Innovasjon Norge, men det foregår i hhv Silicon Valley og Singapore. Er du en startup som ville hatt nytte av det, må du derfor ut på tur. 

 

Her er en oversikt over noen av de som finnes der ute. 

 

Techstars (US)

Den eldste jeg kjenner til. 13 ukers program i London og diverse byer i USA. Selskapene får $118.000 i funding (hvorav nor går rett tilbake i kostnader) og tar 7-10 % av selskapet. Under 1 % av de som søker får plass.

Nettside

 

Entrepreneurs First (London)

Det spesielle med Entrepreneurs first er at man søker seg dit som en enkeltperson og uten ider. De samler tech talenter i London for en periode, lager team og ideer og lar magi skje. Kun personer med bakgrunn med utvikling kan søke. Ikke-teknologer trenger anbefaling.

Entrepreneurs First har holdt på i 3 år.

Nettside 

 

Startup sauna (Helsinki)

En tradisjonell akselerator med utspring i Finland. I motsetning til de andre, har Startup Sauna ingen kostnad. Du søker som et selskap med en ide. Om du blir akseptert, er du i Finland i perioden. I 2014 fikk de 800 søknader og tok i mot 36 selskaper hvorav mange var fra utenfor Finland.

Nettside 

 

 

500 Startups  (verden)

Kanskje den mest kjente. Er nå inne i år 11. Har investert i ca 900 selskaper og får ca 1000 søknader for 30 plasser. Er one senere i prosessen enn de andre og kaller seg selv ?more of a post accelerator?.

Nettside

 

Seed camp (UK)

Retter seg inn mot hele livssyklusen, ikke bare en kortvarig akselering. Sikter på å være med fra skalering til exit. Har hentet inn $1B i funding.

Nettside 

Numa (Paris)

Fire måneders program i Paris. Har drevet i 6 år med 60 startups i programmet. Må på lik linje med de andre ha en startup med team og ide før man kan søke. 

Nettside 

 

Wira (Sør-amerika / Europa)

Accelerator med 14 akademier i Sør-Amerika og Europa som fokuserer på startups innen telekom. Har samlet tatt inn ca 400 selskaper og gjør 2 avtaler i uka. Programmet er 9 måneder langt og man får 40.000?. Wayre har Finansiell backing fra Telefonica.

Nettside

 

Haxlr8r (Kina)

3,5 måneders program i Kina for hardware startups. Fokusert i programmet er å få bygget prototyper i samarbeid med fabrikkene i Kina. Jeg har falt fullstendig for en av start-up?ene som nylig kom ut av Haxellerator.

Nettside

 

 

Savner du noen det er verdt å nevne? Del de gjerne i kommentar-feltet under. 

 

 

Når alt går til helvete - en depresjonsstrategiAkkurat nå er livet et helvete. Virkelig. Skikkelig dritt. Det sosiale livet har kollapset, familien er drittlei meg, lanseringen av mitt neste prosjekt står i fare og jeg har blitt feit. Sover lenge om morgenen og stammer mer enn vanlig gjør jeg også. Tydelig at livet ikke henger på greip. Ah! Analbefengte anekdotedytter, ass!

 

Dersom du er menneske regner jeg med at du har opplevd noe av det samme. Stunder da livet ikke er som du håper. Men har du noen gang tenkt skikkelig på hvordan du skal komme deg ut av det?  Og har du en strategi på det?

 

Jeg oppdaget akkurat at jeg ikke har noen depresjonsstrategi. Det måtte jeg skaffe meg. Her er den. Bruk den gjerne selv eller del hvordan du takler depresjoner i kommentar-feltet under.

Geirs depresjonsstrategi

1. Du er ikke så forbaska spesiell

Først av alt, innse at du ikke er unik eller spesiell på noen måte. Alle har opp og nedturer. Det inkluderer deg. Du er akkurat som alle andre. Du har det verken bedre eller verre enn noen andre. 

 

2. Ønsk alle nedturer hjertelig velkommen! 

Alle andre gjemmer seg når de blir deprimerte. Når smerten kommer, stopper de og syter. Det er i nedturene du lærer og har mulighet til å være bedre enn alle andre. Det er lett å leve i en opptur. Alle kan det. Å takle en nedtur derimot...det krever sin mann. Nedturer burde derfor ses på som en fantastisk mulighet til å utvikle seg. Ønsk de velkommen!

 

3. En stor nedtur er en større mulighet

Desto dypere nedturer, desto høyere vil oppturene bli. Det er forskjellen i tilstand som lykken måles i. Det vil si desto mer deppa du er, desto lykkeligere vil du bli. 

 

4. Gjøre de enkle tingene. 

Ikke tenk deg i hjel i vanskelige stunder. Det er mer enn nok å gjøre de enkle tingene du skal. Tren hver dag, stå opp forholdsvis tidlig og sørg for å få utført dagens kjipeste viktigste oppgave så raskt som mulig. Det er alt. Ikke tenk vanskeligere.

 

5. Tenk på Eric Idle

Syng noen strofer av Monthy Python sin Galaxy Song og husk du er en liten dott. Hvor skummelt er de småtingene du sliter med? Er ikke så farlig, vøtt. 

 

 

Mental forankring av depresjons-strategien

For å gjøre depresjonsstrategien sterk, må jeg forankre den i minnet og trigge den fram når jeg trenger den. Det begynner med målet mitt.

 

Det aller største fantastiske jeg kan tenke meg i hele verden er å komme hjem til familien og si jeg akkurat har kjøpt et NBA-lag. Jeg vet akkurat hvordan det vil være. Jeg har spilt av historien mange ganger i hodet utallige ganger. Hvordan jeg rolig går inn i rommet og sier forresten, 'jeg kjøpte et NBA-lag i dag'. Jeg ser for meg overraskelsen. Sjokket. Gledestårene. Det absurde. Jeg har sett for meg hva slags lyder som er i rommet, hvordan det lukter, hva alle har på seg og hva de har spist til middag. Alt ligger lagret i hodet mitt. Jeg kan kjenne følelsen om jeg lukker øynene. Den er ubeskrivelig fantatisk.

 

Hver gang jeg møter en nedtur, vet jeg at heg kommer ett skritt nærmere å kjøpe NBA-laget. For det er nettopp ved å være sykt god på å takle motgang jeg vil få oppfylt målet. For hver eneste depresjon eller nedtur jeg takler kommer jeg ett lite skritt nærmere. Men bare hvis jeg takler det. 

 

Min mentale forankring er altså:

Opplever nedtur --> Kjøpe NBA-lag --> Depresjonsstrategien  --> Motivasjon til fikse nedtur 

 

Husk det neste gang jeg nynner  '..keep on expainding and expainding'.  Jeg prøver bare hacke følelsene.  

 

 Motta e-post når jeg skriver no' vettugt

8 grunner til at Norge skaper verdens beste gründere i 2015
I 2014 spyttet jeg galle over norsk innovasjon. Vi var fraværende, late og født med oljeskjea i munnen. De som feilet ble hånet og de som lykkes var besserwissere. Det var ikke måte på hvor grusom situasjonen var i Norge i følge meg selv.

 

Jeg vet ikke om jeg er enig med meg selv lenger. Dersom målet mitt er å bidra til innovasjon i Norge, er det da særlig lurt å rakke ned på alt og alle? Er det smart å selektivt velge ut hvorfor Norge ikke fungerer til innovasjon framfor å fremheve det vi gjør som er fantastisk. Slik som Ingebrigt Steen Jensen han snakker opp kantinedama på jobben i boka Ona Fyr. 

 

Vet du hva som skjer når man begynner å lete etter det positive? Det popper opp. Jommen er det ikke en hel bråte med hardtslående grunner til at Norge kan bli en internasjonal innovasjonsstormakt. Bare se på lista under. Norge er fantastisk rustet for å skape og dyrke fram verdensledende firmaer.

 

1. Norge har kompetansen  

Generasjonen som er i ferd med å ta over styringa av landet, er proppet ørene fulle av hvor viktig utdanning er. Vi ligger i verdenstoppen når det gjelder utdanning og har kanskje verdens beste lån-og stipendordning for de som vil bygge kompetanse. Å ta hva man vil av utdannelse har blitt tilnærmet en folkerett. 

 

2. Norge har pengene

Norge er ikke en bakgårdsstat uten investeringsevne. Vi har penger. Mye penger. De kan brukes til å skape.

 

3. Norge gir alle muligheten

Du kan si hva du vil om finansieringskildene i Norge, men ikke kom her og si det er vanskelig få midler til oppstarten din. Det er snarere nesten for mange som får gratis penger, tilskudd og lån. For å presisere, dette er ikke penger man tjener selv, men får til oppstarten sin. Jo mer jeg tenker over det, desto mer fantastisk er tilskuddsordningene i Norge. Støtteapparatet står tilnærmet i kø for å hjelpe til. Vi som syter klager over at vi ikke får nok. 

 

4. Norge går litt nedover

Nød lærer naken kvinne å spinne og alt det der. Det er når vi føler vi må innovere vi gjør det. Aftenposten skrev nylig om de forferdelige utsiktene for økonomiåret 2015. Det er virkelig ikke noen gigantisk krise på gang, men så lenge mediene skriver om det og folk tror det er det perfekt for innovasjonen. En befolkning som tror det går nedover med landet, men der alle har og vil ha det bra lang tid framover er et genialt utgangspunkt. Følte kriser tvinger fram nyskapning.

 

5. Normenn har teknologisk forståelse

I de fleste oversikter over teknologibruk kommer Norge langt opp på listene. Vi har mange teknologiske dingser og vi vet å bruke de. Det gjør at Norge til et glimrende land for å teste ut ny teknologi før det skaleres videre ut til verdensmarkedene. Norge er et ideelt testmarked for selskaper som har globale ambisjoner.

 

6. Norske selskaper er vant til å betale for varer

Hva trenger en startup mer enn alt annet? Kunder som betaler for seg. Og betaler bra. Som startup har du lyst til å selge til norske selskaper. Her er prisene høye og pengene kommer sånn ca når de skal. 

 

7. Norge har høye lønninger

Det høres kanskje paradoksalt ut at høye lønninger er et fortrinn. Men det er det. Høye lønninger gjør at det er forholdsvis rimelig å kjøpe inn arbeidskraft i og fra andre markeder. Når et selskap skal skaleres opp, er det overkommerlig å outsourche deler av driften. Hvem ville du vært? Et selskap i Bangladesh som skal outsourche til Norge eller et norsk som skal outsourche til Bangladesh. Det sier seg selv. Det er best å være norsk.

 

8. Et støtteapparat som vil

Innovasjon Norge fikk ny leder og ledergruppe i år. Og jommen som det merkes. Nå kommuniseres det, oppfordres til feiling og skape en kultur for innovasjon. For første gang i mitt unge gründerliv opplever jeg et støtteapparat som lytter, kommuniserer tydelig og viser at de jobber hardt for å skape innovasjon. Takk! 

 

Oppsummert, Norge har penger å investere, mennesker med høy kompetanse som alle kan få muligheten, behov for å skape, forstår teknologi, kunder som betaler bra og det er billig å hyre inn ansatte om det trengs. Det er et fantastisk utgangspunkt.

 

De greiene med skatter, kultur for å hedre gründere, skape flere helter, aksept for å feile og alt det der ... det fikser vi!