hits

februar 2015

Åpent brev fra en reality-deltager

(Bilde: Screenshot fra Bertrands Metode)
 

Kjære stammer eller deg som kjenner en stammer,

 

Så du på Bertrands Metode i dag? Om han som stammet. Det er meg. Stammeren Geir.

 

Som stammer, loff, sløv og mislykka reality-deltager, er det et par ting jeg syns du må vite.

 

Du må vite at du har sett på et TV-program. Det er en historie skapt for å engasjere og inspirere. Selv om det skal vise virkeligheten, er ikke alt nødvendigvis 100 % sant. Rettere sagt, det er ikke alt som er helt riktig framstilt. Og det er helt ok.

 

Du må vite at hensikten er flere seere. Jada, hensikten med programmet er også å markedsføre Bertrand, vise fram metoden, underholde og hjelpe en vanlig mann. Men hovedhensikten er alltid at flest mulig skal se på. Det er det TV3 og produksjonsselskapene lever av. Uten gode ratinger, blir programmet tatt av lufta.

 

Du må vite at programmet er best brukt som inspirasjon. Programmet er redigert versjon av det som skjedde en drøy uke i mai. Det skal fortelle en historie du blir engasjert av. Bruk det for det det er verdt - som inspirasjon og motivasjon, ikke som en dokumentar.

 

Du må vite at stammingen min endret seg marginalt i løpet av en dag med samtale og uke med trening. Jeg hadde en skikkelig prat med Bertrand og en uke der jeg skulle trene selv. Dette er viktig for meg. Stamming blir ikke bedre bare ved at du står opp om morgenen og tenker på en død bestefar. Det krever mer arbeid.

 

Du må vite jeg er usikker på hva Bertrands Metode er. Altså, sånn egentlig. Hva var metoden og hva var jeg gjennom? Jeg er jommen ikke sikker. Men samme, jeg finner mine egne veier og metoder som passer meg. Slik jobber jeg med hjernetrening og stamming.

 

Du må vite at jeg tror på hjernetrening. Ja, jeg tror fantastisk mye på det. Hjernen kan utrette mirakler og endre på de mest fantastiske ting. Jeg har min måte å håndtere stamming på ved hjelp av hjernetrening. Merk at jeg her skiller på mentaltrening og hjernetrening. Etter opptaket har jeg fått gleden av å samarbeide tett med hjernetreneren Frank Wedde om personlig utvikling og business. Ufattelig flink kar og utrolig givende.

 

Du må vite at du som stammer har fått en gave. Helt sant. Stammingen er et helt unikt verktøy for å forstå underbevisstheten. Din stamming er en fantastisk mulighet til å bli kjent deg selv og utvikle deg for å nå drømmene dine. De stakkars ikke-stammerne har det ikke på samme måten. (ps. det fungerer bra til dating også - du er ufarlig når du stammer, vøtt. Bruk det! ;) )

 

Du må vite at det er kun deg selv som bryr seg. Det er en merkelig erkjennelse. Jeg selv er den eneste som virkelig bryr seg om min stamming. De andre har nok med sine egne feil og mangler. Så hvis du bare klarer gi faen i deg selv, er alt fett. Jupp - gi faen!

 

 

/Geir

Reality-stammer

 

 

Les også:

 

#reality #stamming #tv3 

Hva mener du om reality-TV? 

 

 

 

LIVE nettmøte om stamming etter Bertrands Metode

Vil du vite mer om mentale teknikker eller stamming? Vi sender direkte nettmøte i dag kl 21:30 - rett etter dagens episode av Bertrands Metode. Vi svarer på alle spørsmål du måtte ha 

I studio er

  • Geir Sand Nilsen. Gründer av 100x og innovasjonssjef i Fanbooster. Og stammer
  • Bjørn Erik Sættem. Leder i Norsk Interesseforening for stamme og kommunikasjonssjef i Storebrand. Og stammer

 

21:30 Om programmet

21:35 Om teknikker

21:40 Spørsmål og svar

  • Hvordan få bedre selvbilde
  • Hvordan hjelpe en stammer
  • Teknikker for å stamme
  • ...og dine spørsmål. Send inn nå! 

 

Send inn spørsmål

Har du spørsmål om stamming, episoden eller mentale teknikker? Send epost geir.sand.nilsen@gmail.com eller twitter: @geirsand

 

Snakk mer om stamming

Les også

Fra dreads til dress - bekjennelser fra en slabbedask

Les også:

I 12 hår hadde jeg dreads. Hele siden trendforskeren, nå mediebyrå-sjef, Paal Fure en gang på tidlig 2000-tallet sa jeg burde bygge min egen merkevare knuget jeg på min skitne, uryddige hårmanke. Det var meg. Det alle kjente meg igjen på. Han med håret som snakket om mobil. Det fungerte.

Jeg var nylig med på reality-serien Bertrands Metode. Her møter vi mentaltreneren Erik Bertrand Larssen. Den plettfrie, ryddige og superstraighte karen som alltid kler seg pent og upåklagelig. Erik B mener i programmet jeg må klippe meg, dresse meg opp og ta meg sammen. Jeg kan da ikke være en slask når jeg skal snakke med investorer, må vite!

Nå har jeg vært straight i et svangerskap. 9 måneder med kort hår, skjorte og dressjakke. Jeg sa til meg selv at jeg ikke skulle tvile på valget før programmet ble sendt på TV. Jeg skulle tro med hele meg at jeg fikk til mer, løp fortere, stammet mindre og generelt levde mer av det livet jeg ville med den nye stilen.

I dag sendes programmet. Nå kan jeg endelig tillatte meg å tenke om det fungerte. Trenger man å klippe seg og stryke skjorter for å skape suksess? 

12 år med dreads og 9 mnd som straight har gitt meg tre store erfaringer.

Mine følelser trumfer alt

Jeg mener det er ikke en direkte relasjon mellom hvordan man ser ut og hvilke resulter du skaper. Det som derimot er det mest kritiske for måloppnåelse er hvordan jeg tenker og mine følelser. Det interessant er derimot at det ytre kan påvirke hvordan du føler deg. Dersom jeg tar på dressen og imiterer en businessmann, signaliserer jeg til primalhjernen at jeg skal lykkes. Det får meg til å mobilisere for suksess.

Det viktige er dermed ikke hvordan du ser ut i seg selv, men hvilken påvirkning det har på deg. Nettopp - på deg selv, ikke på de rundt deg. Du er den personen du kler deg for. 

Til noen oppgaver, yter jeg bedre når jeg har på skjorte, dress og pensko. Det setter meg i modus. For mine følelser, mener jeg det er likegyldig om jeg har dreads, bollesveis eller ser ut som en skolegutt. Hvordan det er for deg, er opp til deg selv.

Det lønner å skille seg ut for å skape endring

Da jeg hadde dreads, hadde jeg et tydelig varemerke. Siden jeg var så annerledes, tvang jeg flere til å ta stilling til hvem jeg var og hvilken kompetanse jeg brakte til bordet. Det førte til at mange ikke ville ha noe med meg å gjøre, men også til at jeg fikk flere salg og ønskede utfall. Jeg polariserte. 

Er du nøytral, er det flere som er likegyldige til deg. Det er helt flott dersom du ikke ønsker oppmerksomhet, men dersom du ønsker å skape endring er det helt nødvendig at folk tar stilling til deg. Jeg som person drives av å skape endring. Det gjør at jeg bør skille meg ut. Jeg har derimot lært at jeg ikke må skille meg ut så ekstremt som med hår. Det kan også gjøres ved meninger, atferd, klesstil eller personlighet. Her hadde absolutt Bertrand rett, jeg kan være bra i kraft av å være meg.

Ditt inntrykk er mitt ansvar

Jeg må også være klar over det inntrykket du har av meg er mitt ansvar. Når Erik B syns jeg er en slabbedask, er det hans inntrykk. Det må jeg akseptere og finne årsaken til om jeg ønsker å endre. Går jeg som en slask på businessmøte i Dubai, kan jeg ikke forvente at jeg blir anerkjent som en det er verdt å gjøre business med.

Allikevel er følelsen og oppførselen min betydelig viktigere enn hva mitt faktiske ytre er. Det er det fantastiske. Din atferd er det som er avgjørende og du kan bruke antrekk for å påvirke egne følelser.

Jeg anbefaler alle å utforske med seg selv. Test sveiser, antrekk, kroppsholdning og andre ytre faktorer og se hvordan det påvirker resultatene dine

 

...men at alle som skal lykkes må klippe seg  - den kjøper jeg ikke.

 

Les også:

 

 Motta e-post når jeg skriver no' vettugt

  

 

Slik bruker jeg hjernetrening for å kontrollere stammingPå torsdag er jeg deltager i Bertrands metode på TV3. Mentaltreneren Erik Bertrand Larssen skal jobbe med meg for hvordan jeg kan slutte å stamme. Før, under og etter programmet har jeg jobbet med å undersøke hvordan jeg kan bruke hjernetrening for å kontrollere stammingen min.

 

Det er ikke mye man rekker å gå i dybden i et 45 minutters reality-program. Denne bloggen er derfor en enkel gjennomgang av teknikken jeg arbeider mest med i dag. 

 

Den første inspirasjonen til teknikken fikk jeg da jeg kom over den britiske psykologiske illusjonisten og hypnotisøren Derren Brownfor noen år siden. Innblikket i hans verden vekket en lidenskap for hjernetrening. Det var derfor jeg takket ja da de ringte fra Bertrands Metode i mai 2014 for bruk av mental trening mot stamming.

Merk jeg skiller mellom mentaltrening og hjernetrening. Hjernetrening er et samlebegrep for 1. kognitiv trening (fokus, konsentrasjon, hukommelse, problemløsning etc). 2. akselerert læring (allmenkunnskap, språk, pensum) og 3. mentaltrening (ferdigheter, vaner, mål))

 

Teknikken jeg bruker er bygget på teorien om at vi kan styre følelser. Det er du som tenkende vesen som kan bestemme hva du skal føle. En slik metodikk baserer seg på tre trinn; 

 

1. Velg en følelse

2. Forankre følelsen

3. Skape triggere for å vekke følelsen.

 

1. Velg en følelse

Aller først må vi velge en følelse vi skal prøve å lagre. Det kan være hva som alt. Akkurat hva som helst. En opplevelse fra barndommen, følelsen av at moren din passer på deg , tanken på noen du har kjær eller det fotball-målet du skårte. Denne følelsen skal vi etterpå prøve å lagre og gjenskape på tidspunktene du ønsker.

 

Dersom du skal bruke den for å stamme mindre, må du velge selvsagt velge en følelse som gjør at du ikke stammer. Hva føler du f.eks når du snakker til speilet? Er det noe som kan brukes?

 

Ikke vær redd for å prøve flere følelser. Dette kan uansett endres og viskes ut like lett som det skapes.

 

2. Forankre følelsen

Når du har valgt følelse, er det på tide å forankre følelsen i hukommelsen. Grunnprinsippet i dette er at desto sterkere en følelse er desto lettere kan du kalle den tilbake igjen senere. Lag den så sterk du bare kan. Se for deg hva du har på deg, hva du tenker, hvordan du står, hvordane du beveger hendene, hva slags lyder det er rundt deg, hva du har gjort før og alt mulig annet. Dann så sterke og fargerike minner du klarer. Ofte satt inn i et bilde eller kort videosnutt du lagrer i hodet ditt.

 

Det er ingen grenser for hva du kan gjøre med bildet du skaper. Dytt gjerne inn alle slages andre gode følelser i samme bildet. Om du snakker til speilet, legg med drømmedama ved siden av deg som stryker deg på kinnet eller SMS fra Lotto om at du har vunnet 162 millioner. Det eneste som er viktig er at du velger en følelse som er så nær opp til den følelsen du har når du ikke stammer. 

 

Det kan ikke presiseres for ofte at sterke følelser er viktig. Dersom du så på Bertrands Metode, er det en scene hvor jeg snakker om en bestefar og griner. Det er fordi jeg ønsker å kalle fram så sterke følelser jeg bare klarer. Bruk alle sanser og lag det sterkt.

 

3. Trigge følelsen

Har du et sterkt minne? Bra.

Det siste trinnet er å lære fremkalle følelsen ved hjelp av en trigger. Det er kanskje det vanskeligste, men det må til.

 

Et av minnene jeg har er at jeg hilser på bestefaren min på dødsleiet hans. Han hilser med venstre hånd fordi han ikke kan røre høyre hånd. Da jeg strekker ut hånden for å hilse på ham, sier han lekent ?jasså, har du blitt kjeivhendt??. 

 

For meg er å hilse med venstrehånd en veldig sterk trigger til følelsen av bestefar som dør. Siden bestefaren min var en skikkelig arbeidskar, får jeg alltid følelsen av at nå må jeg pokker i meg stå på når jeg bruker triggeren med hilse med venstre hånd.

 

Prøv og finn en trigger inn til følelsen du også. Det kan være en ett ord, en handling eller en liten detalj. Virkelig hva som helst bare det får deg til å tenke på minnet, som igjen skaper den følelsen du ønsker.

 

Ikke gi opp om du ikke får det til. Dette kan være vanskelig, men du får veldig stor belønning dersom du får det til. Husk også at du alltid kan bli bedre og det krever jevnlig repetering for å opprettholde et bra nivå.

 

Fungerer det?

Som du kanskje skjønner er ikke dette på noe vis vitenskaplig studert, men noe jeg prøver ut på meg selv. Til nå har det gitt resultater. Vi mennesker kan gjøre de mest fantastiske bare vi har den rette følelsen. 

 

Du vil sannsynligvis ikke få noen resultater bare basert på denne artikkelen. Det krever hard jobbing og mer kunnskap om hvordan du kan trene hjernen. Se på det som en enkel innføring til hvordan jeg selv har jobbet med stamming. Du må selv finne din egen vei du tror på og kan hjelpe deg videre.

 

Les også:

 

 

 Motta e-post når jeg skriver no' vettugt

 

VM i Qatar: Innkjøpte fans, pugging av nasjonalsang og en sportsgal sjeik

Håndball-mesterskap i Qatar er ikke som andre mesterskap. Vi har alle hørt mange historier om innkjøp av spillere, trenere og til og med fans.

 

Men hvordan er det egentlig å gå på kamp i Qatar? Nå i timene før finalen, kan det være verdt å lese hva som egentlig skjedde under semifinalen mellom Polen og Qatar.

 

Tre timer før kampen er Lusai Multisports Arena stille. Det er et hundretalls journalister inne i storslåtte arenaen og i de glimrende lunsj-lokalet over inngangspartiet. Ellers er det for det meste lokal som enten passerpå et lite område, serverer mat til media eller vasker gulv. I avisene blir de framstilt som indiske, pakistanske og filippinske frivillige i tillegg til et par fra mer tradisjonelle håndball-nasjoner.

 

En annerledes supportergjeng

Plutselig høres et veldig bråk. Det er som om en gigantisk gjeng hooligans plutselig har stormet arenaen. Arabiske sanger og taktfast klapping gjaller i hele det gigantiske inngangspartiet. To minutter senere kommer det en strøm med menn kledd i tradisjonelt hvitt klede opp rulletrappen til tredje etasje. Det virker som det ikke tar slutt. Tett på tett med menn som synger og klapper med brettede bråke-ark de har fått utlevert.

 

Det er tydelig at de kom samlet til arenaen to mil ut i ørkenen utenfor Doha. Det er i dette området bydelen med plass til 200.000 mennesker skal stå ferdig før fotball-VM i 2022. I dag er det stort sett ørken her og ingen offentlig transport. Slikt er dårlig utbygd i Doha. Så hvordan kom de mange tusen hvitkledde menn hit samtidig? Og tre timer før kamp? De må ha blitt fraktet hit samlet av en grunn.

 


Action to timer før kamp (Bilde: Qatar 2015)

Inne i hallen samler de hvitkledde seg i grupper. En gruppe med gult bånd på det hvite kledet stiller seg bak målet til venstre. De andre er litt rundtomkring i 3-4 grupper andre steder i hallen. Det virker som de fleste finner plassene sine raskt og venter på kampen. 2 timer før kamp tar de fram trommer og fortsetter sang og hoing på arabisk. På pressetribunen er det forunderlige blikk mot heiagjengen bak mål. Var det ikke sånn at ingen brydde seg om håndball i Qatar?

- Dette er helt vilt, sier en tysk reporter som er vant til å dekke heksegrytene i tysk håndball.

 

Innleide spanjoler og lokale arbeidere

I 2013 bodde det ca 1,8 millioner i Qatar, av disse er kun 278.000 fra Qatar, resten er ikke-arabiske innflyttere og arbeidere. De fleste innflyttere kommer fra India, Filipinene, Bangladesh, Sri Lanka og Pakistan. Så hvem er disse tusener som plutselig fyller opp tribunen over to timer før kampstart? Ryktene på tribunene sier det er innleide arbeidere. Det virker i det minste som det er noen som ikke har betalt for billetten sin selv, men er med på en organisert tur. Uansett hvem de er - de lager god stemning og skaper en fet atmosfære.

 


Innleide fans for å lage stemning (Bilde: Qatar 2015)

Ca en time senere kommer neste bøling. En gjeng med europeisk utseende, men utkledd Qatar sine farger fra topp til tå. Parykker, ansiktsmaling, trommer og diverse instrumenter. Det kan ikke være andre enn den spanske fanklubben som har blitt leid inn for å lage liv. Det ryktes at 50 spanjoler har fått dekket reise og opphold i bytte mot å heie på Qatar. Selv om de møter Spania, må de heie på vertsnasjonen.

 

Ikke lenge etter spanjolene, kommer neste gjeng bak det andre målet. Også disse er kledd i fargene til Qatar, men disse ser ut som de kan være lokale. Men de lager jommen lyd de også. Medbrakte trommer og roperter sørger for at lydbildet nå kommer fra bak begge målene.

 

Lære seg en ny nasjonalsang

I det lagene er i gang med oppvarmingen, begynner hallen å nærme seg fullsatt. Qatar mot Polen i semifinale i VM. Det er stor spenning. Vil spillerne til Qatar synge nasjonalsangen? Tross alt, 11 av 16 spillerne har byttet statsborgerskap. Tre fra Montenegro, to fra Bosnia og en fra hhv Egypt, Frankrike, Spania, Tunisia og Kuba spiller på laget. Men når sangen kommer - jommen synger ikke alle mann. Vel, rører på leppene i det minste. Alle som en. Mon tro det fulgte med sangtimer da de flyttet til Qatar?

 


Ny nasjonalsang av full hals (Kilde: Qatar 2015)

Samtidig som kampen foregår det diskusjon blant de utenlandske arbeiderne i Qatar. Det er tilsynelatende veldig vanskelig å få Qatarsk statsborgerskap. Expat-avisa Doha News har tatt opp temaet en rekke ganger. Det er strenge regler om at både mor og far må være fra Qatar. Samtidig spiller Qatar landskamp med nøkkelspillere som ser ut til å ha fått statsborgerskap på rekordtid.

 

I det kampen begynner, begynner tar jeg meg i å lete etter de polske supporterne. Hvor er de, egentlig? Jeg trodde alle land i det minste hadde fått flydd ned noen fans hit på statens regning. Etter litt leting, ser jeg at det er noen få på langsiden. Men de fleste sitter helt oppe, øverst til høyre. Det er så vidt de høres innimellom, men stort sett er lydbildet fullstendig dominert av trommer, sang og gjalling fra gjengene til Qatar. Senere fikk jeg høre at de fleste polske supporterne ikke fikk kjøpt billett nærmere banen. De måtte sitte der oppe på øverste rad.

 


Polske fans helt øverst til høyre (Bilde: Privat)

Det var også senere oppslag i lokalavisene i Doha om personer som hadde kjøpt billett, men blitt avvist i døra. Det var så stort fokus på å fylle opp salen at personer har blitt oppfordret til å gå på kamp og billetter blitt delt ut på busser mange dager i forveien. Noen har satt seg på plasser som allerede var kjøpt og førte til at ikke alle med gyldig billett kom inn.

 

Det har også versert historier om fans som har fått byttet billettene fra kvartfinaler til plasseringskamper etter at landet de kom fra ble slutt ut av turneringen. Historiene dukker opp i sosiale medier, men det kommer lite offisiell informasjon som verken bekrefter eller avkrefter.

 

Opprørte spillere

Kampen i seg selv er velspilt. Qatar er overraskende gode. De oppleves rett og slett som et bedre lag enn Polen. Tilskuerne klapper ikke alltid helt riktig ut i fra kampens gang, men det er allikevel en vanvittig stemning. Etterhvert i kampen blir også den jevne Qatarer som ikke er i en av gjengene oppildnet og bidrar med klapping, sang og utskjelling som seg hør og bør på en semifinale i VM.

 

Utover i andre omgang, blir de polske spillerne blir stadig mer frustrerte på de to serbiske dommerne. Trenerne må stadig kjempe for at spillerne på benken skal holde seg rolige. Noen rare dommeravgjørelser var det, men som jeg kan tolke var det ikke noe overdrevent til fordel for Qatar. Allikevel ser det ut som frustrasjonen til Polen er utenpå drakta.Polske spillere applauderer ironisk dommere og motstandere (Bilde: Privat) 


De siste minuttene ror Qatar inn seieren og gjør seg klare for feiring. Fan-gjengene slår enda hardere på trommene, synger litt høyere og lager så mye støy de kan. På den polske siden tar derimot frustrasjonen fullstendig overhånd. I det sluttsignalet går, stormer alle spillerne ut mot dommerne og spillerne til Qatar. De stiller seg tett opp til og gjør fingerbevegelser som ikke kan mistolkes. Kjøpt og betalt. Polen mener spillere og dommere er betalt. Det er ikke fine scener som utspiller seg. Trenerne er ikke noe bedre og viser helt åpenlyst at de mener dommerne er bestukket før de blir dratt bort av arrangøren.

 

 


Polsk trener viser tydelig hva han mener (Bilde: Privat)

Oppførselen til Polen, legger ikke noen begrensning på gledesscenene som utspiller seg på banen. Den sportsgale Tamin bin Hamad Al Thani på tribunen er med på hyllingen av spillerne fra VIP-tribunen. Sjeiken ble statsoverhode i 2013 etter å ha fått tittelen av faren sin, Hamad bin Khalifa Al Thani. Han på sin side måtte gjøre statskupp i 1995 for å få tittelen fra sin far. Da Qatar ble uavhengig i 1971, bodde det bare 111.000 her. I dag er det ca 1,9 millioner. Det er et ungt land med en vanvittig vekst vi er i.

 

Fansen som ble borte

Ca en time etterpå skal den andre semifinalen gå av stabelen. Monsterkampen mellom Spania og Frankrike. Kanskje de to beste lagene som finnes i verden. En kamp alle med det fnugg av interesse for håndball vil ønske å se. På mystisk vis forsvinner allikevel de to gruppene bak målene før kampen. De vil tydeligvis ikke se. Eller kanskje blir de hentet? For at det ikke skal være tomt rett bak mål i en semifinale i håndball-VM, flyttes en gjeng franske supportere ned for å fylle hullet.

 

Finaleplassen til Qatar slås stort opp i lokale medier. De hyller både gjennomføringen og laget. Qatar er satt på det internasjonale håndball-kartet som en stormakt og aldri før har det blitt arrangert et like bra VM.

 


VM er en suksess (Bilde: Privat)

 

OL Neste?

I den mest leste engelsktalende avisa i området, Gulf Times, er det uthevet en interessant bisetning. ?Håndball-VM viser at Qatar kan arrangere store internasjonale mesterskap som fotball-VM og kanskje OL?. Har det hele vært en opptrapping til fotball-VM? Eller kanskje en OL-søknad? Tilfeldig nok er OL-ringene plassert på de fleste håndball-plakater i Doha.


Finn en feil (Bilde: Privat) 

 

I dag er det finale mellom Qatar og Frankrike. Det er mer enn selve kampen som blir interessant å følge.

 

Uansett...det blir et show verden ikke har sett maken til.