hits

oktober 2014

Servietten til Innovasjon NorgeJeg hadde i dag en speed-date med hele ledelsen i Innovasjon Norge. Du leste rett. Hele ledelsen i Innovasjon Norge satt og hørte på mine dønn ærlige meninger om både deres jobb og hvordan de kan bli bedre. En fantastisk mulighet! De ga den til og med til en rekke andre folk og bruker hele dagen på å høre på folk. Jeg bøyer meg i støvet for åpenheten og viljen til å lytte. Flere burde tatt etter.

Hva brukte jeg min tid med Innovasjon Norge til, spør du? Alle gode tanker er skrevet på servietter. Så jeg ga de en oppsummering på en serviett.

 

Oppsummering i tekst under. Fra tiltak til hvordan suksess skapes og grunnpiler som må være på plass.

Anbefalte tiltak: 

  • Belønne måloppnåelse. Definer hvilke utfordringer som ønskes løst, sett en stor belønning ved oppnåelse.
  • Lag matchingsfond for risikokapital. Spesielt for engler som har hatt exits
  • Invester i mennesker, ikke ideer.
  • Ansette kulturbyggere for å bedre oppfatning om innovasjon i Norge.

Suksess skapes gjennom:

  • Ikke invester der det er best odds, men der forventningsverdien er høyest. Dvs let etter der oddsen taler til din fordel.
  • Mennesker >> ideer 
  • Det kreves ulike egenskaper og mennesker i ulike faser i en bedriftssyklus. Optimaliser for det.

Grunnpilarene som må være på plass

  • Økonomiske ramme betingelser for å starte, drive og investere.
  • Sosial aksept for å satse, feile og lykkes.
  • Fagkompetanse. Norge blir aldri et lavkostland.

 

For lenge forklaringer til punktene, se følgende blogger:

#innovasjon #serviett

.

 

Husker du han som stammet på skolen?

For det var som regel en gutt. Han stotret da han ble ivrig og ordene hoppet da han fortalte en historie. For ikke å snakke om den forferdelige høytlesningen i klassen. Den intense spenningen før han begynte og de lange, grufulle pausene underveis. Husker du hvor pinlig du syns det var? Hvor lite du ønsket å være der? Stakkers fyr!

 

Vel. Tro igjen. Det er ikke synd på fyren. Han fyren som satt og sleit med ordene i norsk-timen har bedre grunnlag for å bli lykkelig enn deg. Altså, det er samfunnsmessig definert at det er pinlig å stamme, men jeg mener bestemt at stammere har en fantastisk fordel i livet. La meg forklare.

 

Idrettsutøvere snakker om at de har gode og dårlige dager. Det samme gjelder overalt i livet. På privaten, jobben, på by?n, med venner og hvorenn det skulle være. Dagsformen vår påvirkes av en rekke faktorer det virker umulig å ha helt kontroll over. Noen ganger yter vi maksimalt, andre ganger får vi ikke ut potensialet. Det hele er tilsynelatende uten vår kontroll. Kroppen ser ut til å ha si egen agenda. (En mulig faktor fremlegges dog strålende i Thinking Fast and slow av Daniel Kanheman). De som klarer å få flere gode dager, vil lettere oppnå det vi vil her i livet. Å kunne kontroll over sin egen ytelse er en nøkkel for å oppnå suksess.

 

Det er her stammingen kommer inn i bildet. Stammingen påvirkes av alle de samme faktorene som påvirker om du har en god eller dårlig dag. Krangler du med kjæresten? Mer stamming. Glemmer du spise? Mer stamming. Glemt å forberede deg? Mer stamming.

 

En stammer merker med en gang på sin egen tale om det er noe han trenger fikse på i livet eller situasjonen han er i. Det er som å ha en personlig trener konstant hengende over deg. Jeg selv bruker det aktivt. Når jeg stammer, analyserer jeg situasjonen og prøver å finne rotårsaken. Kanskje føler jeg ikke har gjort en god nok jobb i forkant, har glemt å spise, er usikker på den andre personen eller gjør noe jeg ikke tror på. Årsakene kan være mange, men jeg kan i det minste identifisere situasjonene jeg må jobbe med for å få det livet jeg ønsker.

 

En stammer har en fantastisk mulighet til å trene seg selv til et bedre liv. De kan forstå hvilke faktorer som fører til mer og mindre stamming og hvordan forandre situasjoner, skape trygghet, forberede seg eller bygge sosiale relasjoner. Alle disse faktorere påvirker ubevist en stammer. Det interessante er at det er de samme faktorene som påvirker hvor bra du yter på jobb, hvor flink du er til å sjekke opp damer eller hvaenn.

 

Stammingen er varsellampen som lar meg vite når jeg må gå situasjonen etter i sømmene. En person som ikke stammer har ingen varsellampe i det hele tatt og vil slite med å forstå hva jobbe med når.

 

 

Gratulerer med den internasjonale stammedagen i dag. Bruk den til å bli bedre kjent med hva stammingen kan lære deg. Stammer du ikke selv så lær av de du kjenner som stammer. Det er ufattelig spennende og lærerikt. 

 

#stamming #lykke #mentaltrening