hits

Mental trening

Åpent brev fra en reality-deltager

(Bilde: Screenshot fra Bertrands Metode)
 

Kjære stammer eller deg som kjenner en stammer,

 

Så du på Bertrands Metode i dag? Om han som stammet. Det er meg. Stammeren Geir.

 

Som stammer, loff, sløv og mislykka reality-deltager, er det et par ting jeg syns du må vite.

 

Du må vite at du har sett på et TV-program. Det er en historie skapt for å engasjere og inspirere. Selv om det skal vise virkeligheten, er ikke alt nødvendigvis 100 % sant. Rettere sagt, det er ikke alt som er helt riktig framstilt. Og det er helt ok.

 

Du må vite at hensikten er flere seere. Jada, hensikten med programmet er også å markedsføre Bertrand, vise fram metoden, underholde og hjelpe en vanlig mann. Men hovedhensikten er alltid at flest mulig skal se på. Det er det TV3 og produksjonsselskapene lever av. Uten gode ratinger, blir programmet tatt av lufta.

 

Du må vite at programmet er best brukt som inspirasjon. Programmet er redigert versjon av det som skjedde en drøy uke i mai. Det skal fortelle en historie du blir engasjert av. Bruk det for det det er verdt - som inspirasjon og motivasjon, ikke som en dokumentar.

 

Du må vite at stammingen min endret seg marginalt i løpet av en dag med samtale og uke med trening. Jeg hadde en skikkelig prat med Bertrand og en uke der jeg skulle trene selv. Dette er viktig for meg. Stamming blir ikke bedre bare ved at du står opp om morgenen og tenker på en død bestefar. Det krever mer arbeid.

 

Du må vite jeg er usikker på hva Bertrands Metode er. Altså, sånn egentlig. Hva var metoden og hva var jeg gjennom? Jeg er jommen ikke sikker. Men samme, jeg finner mine egne veier og metoder som passer meg. Slik jobber jeg med hjernetrening og stamming.

 

Du må vite at jeg tror på hjernetrening. Ja, jeg tror fantastisk mye på det. Hjernen kan utrette mirakler og endre på de mest fantastiske ting. Jeg har min måte å håndtere stamming på ved hjelp av hjernetrening. Merk at jeg her skiller på mentaltrening og hjernetrening. Etter opptaket har jeg fått gleden av å samarbeide tett med hjernetreneren Frank Wedde om personlig utvikling og business. Ufattelig flink kar og utrolig givende.

 

Du må vite at du som stammer har fått en gave. Helt sant. Stammingen er et helt unikt verktøy for å forstå underbevisstheten. Din stamming er en fantastisk mulighet til å bli kjent deg selv og utvikle deg for å nå drømmene dine. De stakkars ikke-stammerne har det ikke på samme måten. (ps. det fungerer bra til dating også - du er ufarlig når du stammer, vøtt. Bruk det! ;) )

 

Du må vite at det er kun deg selv som bryr seg. Det er en merkelig erkjennelse. Jeg selv er den eneste som virkelig bryr seg om min stamming. De andre har nok med sine egne feil og mangler. Så hvis du bare klarer gi faen i deg selv, er alt fett. Jupp - gi faen!

 

 

/Geir

Reality-stammer

 

 

Les også:

 

#reality #stamming #tv3 

Hva mener du om reality-TV? 

 

 

 

Slik bruker jeg hjernetrening for å kontrollere stammingPå torsdag er jeg deltager i Bertrands metode på TV3. Mentaltreneren Erik Bertrand Larssen skal jobbe med meg for hvordan jeg kan slutte å stamme. Før, under og etter programmet har jeg jobbet med å undersøke hvordan jeg kan bruke hjernetrening for å kontrollere stammingen min.

 

Det er ikke mye man rekker å gå i dybden i et 45 minutters reality-program. Denne bloggen er derfor en enkel gjennomgang av teknikken jeg arbeider mest med i dag. 

 

Den første inspirasjonen til teknikken fikk jeg da jeg kom over den britiske psykologiske illusjonisten og hypnotisøren Derren Brownfor noen år siden. Innblikket i hans verden vekket en lidenskap for hjernetrening. Det var derfor jeg takket ja da de ringte fra Bertrands Metode i mai 2014 for bruk av mental trening mot stamming.

Merk jeg skiller mellom mentaltrening og hjernetrening. Hjernetrening er et samlebegrep for 1. kognitiv trening (fokus, konsentrasjon, hukommelse, problemløsning etc). 2. akselerert læring (allmenkunnskap, språk, pensum) og 3. mentaltrening (ferdigheter, vaner, mål))

 

Teknikken jeg bruker er bygget på teorien om at vi kan styre følelser. Det er du som tenkende vesen som kan bestemme hva du skal føle. En slik metodikk baserer seg på tre trinn; 

 

1. Velg en følelse

2. Forankre følelsen

3. Skape triggere for å vekke følelsen.

 

1. Velg en følelse

Aller først må vi velge en følelse vi skal prøve å lagre. Det kan være hva som alt. Akkurat hva som helst. En opplevelse fra barndommen, følelsen av at moren din passer på deg , tanken på noen du har kjær eller det fotball-målet du skårte. Denne følelsen skal vi etterpå prøve å lagre og gjenskape på tidspunktene du ønsker.

 

Dersom du skal bruke den for å stamme mindre, må du velge selvsagt velge en følelse som gjør at du ikke stammer. Hva føler du f.eks når du snakker til speilet? Er det noe som kan brukes?

 

Ikke vær redd for å prøve flere følelser. Dette kan uansett endres og viskes ut like lett som det skapes.

 

2. Forankre følelsen

Når du har valgt følelse, er det på tide å forankre følelsen i hukommelsen. Grunnprinsippet i dette er at desto sterkere en følelse er desto lettere kan du kalle den tilbake igjen senere. Lag den så sterk du bare kan. Se for deg hva du har på deg, hva du tenker, hvordan du står, hvordane du beveger hendene, hva slags lyder det er rundt deg, hva du har gjort før og alt mulig annet. Dann så sterke og fargerike minner du klarer. Ofte satt inn i et bilde eller kort videosnutt du lagrer i hodet ditt.

 

Det er ingen grenser for hva du kan gjøre med bildet du skaper. Dytt gjerne inn alle slages andre gode følelser i samme bildet. Om du snakker til speilet, legg med drømmedama ved siden av deg som stryker deg på kinnet eller SMS fra Lotto om at du har vunnet 162 millioner. Det eneste som er viktig er at du velger en følelse som er så nær opp til den følelsen du har når du ikke stammer. 

 

Det kan ikke presiseres for ofte at sterke følelser er viktig. Dersom du så på Bertrands Metode, er det en scene hvor jeg snakker om en bestefar og griner. Det er fordi jeg ønsker å kalle fram så sterke følelser jeg bare klarer. Bruk alle sanser og lag det sterkt.

 

3. Trigge følelsen

Har du et sterkt minne? Bra.

Det siste trinnet er å lære fremkalle følelsen ved hjelp av en trigger. Det er kanskje det vanskeligste, men det må til.

 

Et av minnene jeg har er at jeg hilser på bestefaren min på dødsleiet hans. Han hilser med venstre hånd fordi han ikke kan røre høyre hånd. Da jeg strekker ut hånden for å hilse på ham, sier han lekent ?jasså, har du blitt kjeivhendt??. 

 

For meg er å hilse med venstrehånd en veldig sterk trigger til følelsen av bestefar som dør. Siden bestefaren min var en skikkelig arbeidskar, får jeg alltid følelsen av at nå må jeg pokker i meg stå på når jeg bruker triggeren med hilse med venstre hånd.

 

Prøv og finn en trigger inn til følelsen du også. Det kan være en ett ord, en handling eller en liten detalj. Virkelig hva som helst bare det får deg til å tenke på minnet, som igjen skaper den følelsen du ønsker.

 

Ikke gi opp om du ikke får det til. Dette kan være vanskelig, men du får veldig stor belønning dersom du får det til. Husk også at du alltid kan bli bedre og det krever jevnlig repetering for å opprettholde et bra nivå.

 

Fungerer det?

Som du kanskje skjønner er ikke dette på noe vis vitenskaplig studert, men noe jeg prøver ut på meg selv. Til nå har det gitt resultater. Vi mennesker kan gjøre de mest fantastiske bare vi har den rette følelsen. 

 

Du vil sannsynligvis ikke få noen resultater bare basert på denne artikkelen. Det krever hard jobbing og mer kunnskap om hvordan du kan trene hjernen. Se på det som en enkel innføring til hvordan jeg selv har jobbet med stamming. Du må selv finne din egen vei du tror på og kan hjelpe deg videre.

 

Les også:

 

 

 Motta e-post når jeg skriver no' vettugt

 

Få penger til å starte eget selskapJeg vil påstå at som gründer i Norge har du fantastiske mulighjeter til å få penger til å starte selskapet ditt .et fantastisk Dette er både det spørsmålet jeg får oftest og den bloggposten jeg i egoisme aldri burde publisert. Men her er den altså, tips til hvordan søke offentlig støtte til oppstartsselskapet ditt. Tipsene er basert på min erfaring med å hente penger til de selskapene jeg har vært og er involvert i. 

 

Med offentlig støtte mener jeg gratispenger - Finansiering der du ikke må oppgi eierskap eller kontroll av selskapet, men får tilskudd for å utvikle et selskapet eller et definert prosjekt.

 

Under følger generelle tips og beskrivelse av de tre mest brukte tilskuddene.

 

Forstå hva det gis støtte til

Et av de grunnleggende aspektene er at tilskudd gis å redusere risiko og ikke til prosjekter som er bankers. Prosjektet ditt må derfor være usikkert, men med potensial dersom hypotesene dine er riktige. Sett deg også inn i hva slags formål tilskuddene har. Det vil hjelpe deg til å forstå om ditt prosjekt passer inn.

 

Gjør det skikkelig

Først av alt, sett av nok tid til å gjøre det skikkelig. Alle som deler ut penger vil legge til rette for deg så godt de kan, men du må levere et godt nok stykke arbeid. Sett deg inn i det som finnes av informasjon. Det vil være verdt det. Lover!  

 

Be om møte

Ta kontakt med den det gjelder før du søker. Forbered deg godt før møtet, presenter ideen din presist og sørg for å få med deg alle tilbakemeldinger. Ikke bli sur eller lei deg for noe som helst, all feedback skal du takke for og jobbe videre med de gir deg innspill på. Dersom du ikke vet hvor du skal begynne, ta kontakt med Innovasjon Norge først. De skal kunne sende deg i riktig retning.

 

Forbered deg skikkelig til møtene

Ikke kom med lua i hånda i møtene. Vit hva du har, hva du vil og hvem du snakker med. Som et utgangspunkt må du i alle fall følgende klart:

  • Forretningsmodellen din. Business model canvas
  • En enkel presentasjon med behov, forslag til løsning, team og enkel info om planene (Trenger du en mal? Si fra og jeg kan legge ut et forslag)
  • Vit hvem du snakker med og hvilke retningslinjer de jobber etter.

Les vilkpårene nøye

Her feiler alt for mange. Les vilkårene. Ikke tenk - bare gjør det. Helst to ganger for mye. Og dobbeltsjekk mot vilkårene før du sender. 

 

Vær kort og presis

Det er flere enn deg som søker om penger. De fleste skriver for langt og upresist. Skill deg ut ved å være konkret og heller kort enn for lang. Oppsummeringen er den viktigste teksten - flikk på den til den er smashing!

 

Lag en enkel struktur

Sett deg et mål. (etterprøvbart om mulig)

Lag delmål (etterprøvbare om mulig)

Lag milepæler basert på strukturen

Aktivitetene dine hører hjemme under hvert sitt delmål. 

 

Følg punktene og du har grunnstrukturen i søknaden. Desto lettere denne er å skjønne, desto lettere er det å sette seg inn i prosjektet ditt og sannsynligheten for støtte øker.

 

Ikke bruk konsulenter

Det finnes en rekke konsulenter der ute som kan bistå deg i søknadsskrivingen. De fleste tar ca 15-20 % av pengene du mottar. Dersom du kan skrive vanlig norsk - ikke bruk de. Det vil ikke være verdt det. Kjøp de heller en kasse øl, be om fri fra familien en dag og ta en skikkelig skriveøkt. Sette bort alt til konsulenter er dårlig business for deg og god for de. 

 

(Merk: Dette gjelder mindre ordninger som etablererstipend og skattefunn. For større ordninger  kan det være tilfeller hvor det er ok å ha med noen på laget. Men du skal styre sjappa)

 

Ikke forvent å få noe

Høres rart ut? Vel, det er for mange som klager på at de ikke får offentlig støtte. Bruk energien tll å gjøre det skikkelig eller kom deg ut av kontoret og oppsøk potensielle kunder. Klaging på at du ikke får gratis penger uten forpliktelser er bortkasta energi.

 

Ikke kast bort pengene på dritt

Fått penger? Grattis! Nå - ikke kast penga bort på dritt. Bruk de til å teste de mest kritiske delene ved startupen din. Hva er de største utfordringene og hvordan kan du validere eller falsifiere hypotesene? For all del, ikke sløs pengene på dyr kontorleie, gadgets, bortkasta reklameplass eller unødvendige konsulenter. Bruk penga til å komme deg ut i feltet og teste!

 

Støtteordninger 

Etablererstipend fase 1

Den mest vanlige starten. Et lite stipend for å teste ideen. Ulønnet arbeid kan gå som kostnad etter avtale. Dette er det letteste å få og vil være en test både for deg og Innovasjon Norge om ideen er verdt å satse videre på. Du søker til fylket hvor selskapet er registert eller du er lokalisert om selskap ikke er stiftet.
Beløp: opp til 150.000 kr. 

Les mer 

 

Etablererstipend fase 2:

Fasen etter der du skal teste markedspotensialet til ideen din. Her skal du teste markedet og selve produktet eller tjenesten din. Samlet for fase 1 og 2 kan du få maks 950.000 kr, men forvent deg lavere summer dersom du får tilskudd. Det er få som kommer opp mot maks-beløpet. I fase to er det større krav til at du stiller med egne midler. Det vil si at du sannsynligvis må dekke minst 50 % av alle kostnadene dine selv. (ved 50 % dekning, tilsvarer 500.000 i kostnader, maks 250.000 kr i støtte). Har du ikke pengene til å dekke egne kostnader, kan du ikke regne med å få støtte. Så brutalt og enkelt er det.

Beløp: Maks 800.000 kr

Les mer 

 

Skattefunn

En fantastisk ordning som kommer over skatteoppgjøret. Som SMB kan du få igjen 20 % av prosjektkostnadene i et godkjent prosjekt. Det kan ikke være vanlig drift, men forsking og utvikling. Kun faktiske kostnader godkjennes og tilbakebetales ca oktober for året før. Fås som skattetrekk eller kontantoverføring.

Søk skattefunn før 1.september for å være sikret svar for påfølgende år. 

 

Beløp: 20 % av prosjektkostnader, samlet støtte maks 3 MNOK per år.

Les mer 

 

Større prosjekter

Det finnes flere avanserte tilskuddsordninger som IFU, Horizon 2020 etc.

Det samme grunnprinsippene gjelder her som alle andre prosjekter. det er bare større tall og litt mer jobb. Les hos Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd for mer info

 

Beløp: Det finnes en rekke ulike stipender der ute. Fra lite til mye i støtteordning.

 

 Motta e-post når jeg skriver no' vettugt

 

Kan tankekraft kurere stamming?


Jeg har stammet hele livet. Altså, jeg stammet selvsagt ikke før jeg kunne snakke og i helt tidlige barneår og det der. Stammingen begynte ca samtidig med at jeg begynte å utvikle en slags form for intelligent liv i hodet. Men så lenge jeg kan huske, har jeg stammet. 

 

Stammingen har vært til dels et stort hinder i livet. Jeg får ikke sagt det jeg vil, snakker upresist, bytter ut ord og har noen ganger rykninger i ansiktet som gjør at jeg passer mer på en lukket anstalt enn ute i det fri. Jeg har mistet salg, ikke fått jobber, ikke fått kjærester og generelt følt meg utilpass og utenfor samfunnet. 

 

Allikvel har jeg ikke gjort noe særlig for å fikse stammingen. Jeg har antageligvis vært for feig til å ta tak. Helt til nå. Jeg ble spurt om å være med i TV3-programmet Bertrands Metode hvor mentaltreneren Erik Bertrand Larssen skulle hjelpe meg. Damn. Det kunne jeg ikke gå glipp av. Skal jeg først ta tak i stammingen, kunne jeg vel like gjerne gjøre det på TV og få med en mentaltrener på kjøpet? 

 

(Les også: Hvorfor stammer jeg?  Bloggposten som fikk Bertrand & co til å høre om jeg ville være med på Bertrands Metode)

 

Programmet kommer på TV3 5.februar. Det er vanskelig å ikke være nervøs. Det er tross alt en betydelig blottleggelse av en av mine aller største svakheter. Til nå har jeg alltids kunne bruke metoder for å skjule stammingen, men det blir verre nå. 


Hva kan Bertrand gjøre med stammingen min? Kommer på TV3

 

Kan mental stamming kurere stamming?

Ca 1% av verdens befolkning stammer, men vitenskapen har ikke noe endelig svar på hva det kommer av. (les mer om min egen beskrivelse fra ett år tilbake). Det de aller fleste er enige om er derimot at det er noe i hodet. Hjernen kan absolutt påvirke stammingen. Derfor er det fantastisk spennende å kunne jobbe med en mentaltrener. Hvordan kan jeg bruke hodet til å tenke meg til å kontrollere egen talefeil? Går det i det hele tatt? Og hvilke teknikker vil fungere?

 

Jeg grugleder meg til programmet. Det er skummelt for egoet, men samtidig en veldig interessant reise i eget sinn.

 

Håper du ser på og gjør deg opp din egen mening! 

 

Rett etter programmet 5.februar blir det direktesending her på bloggen med oppsummering av teknikker, hva jeg lærte og svar på spørsmål fra stammere. Fra kl 21:25

 

 

ps. Dersom du stammer eller kjenner noen som gjør det,  er det masse flott info på Norsk Interesseforening for Stamme sine sider stamming.no Du er også veldig velkommen til å kontakte meg direkte (geir.sand.nilsen@gmail.com). Jeg vet hvordan stamming kan oppleves og at det er fint å snakke med noen :)

 

 

Når alt går til helvete - en depresjonsstrategiAkkurat nå er livet et helvete. Virkelig. Skikkelig dritt. Det sosiale livet har kollapset, familien er drittlei meg, lanseringen av mitt neste prosjekt står i fare og jeg har blitt feit. Sover lenge om morgenen og stammer mer enn vanlig gjør jeg også. Tydelig at livet ikke henger på greip. Ah! Analbefengte anekdotedytter, ass!

 

Dersom du er menneske regner jeg med at du har opplevd noe av det samme. Stunder da livet ikke er som du håper. Men har du noen gang tenkt skikkelig på hvordan du skal komme deg ut av det?  Og har du en strategi på det?

 

Jeg oppdaget akkurat at jeg ikke har noen depresjonsstrategi. Det måtte jeg skaffe meg. Her er den. Bruk den gjerne selv eller del hvordan du takler depresjoner i kommentar-feltet under.

Geirs depresjonsstrategi

1. Du er ikke så forbaska spesiell

Først av alt, innse at du ikke er unik eller spesiell på noen måte. Alle har opp og nedturer. Det inkluderer deg. Du er akkurat som alle andre. Du har det verken bedre eller verre enn noen andre. 

 

2. Ønsk alle nedturer hjertelig velkommen! 

Alle andre gjemmer seg når de blir deprimerte. Når smerten kommer, stopper de og syter. Det er i nedturene du lærer og har mulighet til å være bedre enn alle andre. Det er lett å leve i en opptur. Alle kan det. Å takle en nedtur derimot...det krever sin mann. Nedturer burde derfor ses på som en fantastisk mulighet til å utvikle seg. Ønsk de velkommen!

 

3. En stor nedtur er en større mulighet

Desto dypere nedturer, desto høyere vil oppturene bli. Det er forskjellen i tilstand som lykken måles i. Det vil si desto mer deppa du er, desto lykkeligere vil du bli. 

 

4. Gjøre de enkle tingene. 

Ikke tenk deg i hjel i vanskelige stunder. Det er mer enn nok å gjøre de enkle tingene du skal. Tren hver dag, stå opp forholdsvis tidlig og sørg for å få utført dagens kjipeste viktigste oppgave så raskt som mulig. Det er alt. Ikke tenk vanskeligere.

 

5. Tenk på Eric Idle

Syng noen strofer av Monthy Python sin Galaxy Song og husk du er en liten dott. Hvor skummelt er de småtingene du sliter med? Er ikke så farlig, vøtt. 

 

 

Mental forankring av depresjons-strategien

For å gjøre depresjonsstrategien sterk, må jeg forankre den i minnet og trigge den fram når jeg trenger den. Det begynner med målet mitt.

 

Det aller største fantastiske jeg kan tenke meg i hele verden er å komme hjem til familien og si jeg akkurat har kjøpt et NBA-lag. Jeg vet akkurat hvordan det vil være. Jeg har spilt av historien mange ganger i hodet utallige ganger. Hvordan jeg rolig går inn i rommet og sier forresten, 'jeg kjøpte et NBA-lag i dag'. Jeg ser for meg overraskelsen. Sjokket. Gledestårene. Det absurde. Jeg har sett for meg hva slags lyder som er i rommet, hvordan det lukter, hva alle har på seg og hva de har spist til middag. Alt ligger lagret i hodet mitt. Jeg kan kjenne følelsen om jeg lukker øynene. Den er ubeskrivelig fantatisk.

 

Hver gang jeg møter en nedtur, vet jeg at heg kommer ett skritt nærmere å kjøpe NBA-laget. For det er nettopp ved å være sykt god på å takle motgang jeg vil få oppfylt målet. For hver eneste depresjon eller nedtur jeg takler kommer jeg ett lite skritt nærmere. Men bare hvis jeg takler det. 

 

Min mentale forankring er altså:

Opplever nedtur --> Kjøpe NBA-lag --> Depresjonsstrategien  --> Motivasjon til fikse nedtur 

 

Husk det neste gang jeg nynner  '..keep on expainding and expainding'.  Jeg prøver bare hacke følelsene.  

 

 Motta e-post når jeg skriver no' vettugt